Naujausios istorijos

Medžioklė

Grenlandijos čiabuvių medžioklė

Autorius

Gleb Raygorodetsky

Fotografas

Kiliii Yüyan

Apledijusiuose Grenlandijos vandenyse inuhuitai karta iš kartos stebi narvalus ir juos medžioja. Jie mano, kad mokslininkai ir valdžia turėtų skirti daugiau dėmesio čiabuvių žinioms.

Nuo pavasario iki vasaros pabaigos prie Kanako esančiuose vandenyse įsikuria Inglfildo narvalų grupė. Inuhuitai šunų kinkiniais keliauja iki ledyno krašto ir medžioja iš kajakų. Kumangapikas Kvistas (Qumangaapik Kvist) ir Nacionalinės geografijos draugijos tyrinėtojas Ulanakas Ingmanas (Ulannaqas Ingemanas) stabteli padėti šuniui, įkritusiam į pavasarinio ledo properšą.

Vydamasis narvalą Kilakas Kristiansenas (Qillaq Kristiansen) nukreipė savo kajaką nuo ledyno krašto į atvirą vandenį. 35-erių inuhuitas medžiotojas su bendražygiais prie šio pavasarinio ledyno krašto, esančio už pusdienio kelio šunų kinkiniais nuo Kanako (Qaanaaq), Grenlandijoje, atkeliavo praėjusiais metais. Tai vienas šiauriausių pasaulio miestų, įsikūręs apie 1200 km į šiaurę nuo poliaračio. Iš po lygaus it stiklas vandens prie vakarinio Kekertarsuako (Qeqertarsuaq), arba Herberto (Herbert) salos, galo ištrūko prislopintas banginio atodūsis. Narvalas stabtelėjo prie pat paviršiaus – lyg siūlydamasis medžiotojui, kaip pasakytų kai kurie inuhuitai.

Vienu dešinės rankos mostu Kilakas atrišo harpūną ir sviedė jį į obuolmušą narvalo nugarą. Pliaukštelėjęs uodega, banginis paniro. Tačiau harpūnas, kurio alkūninis antgalis tvirtai įsirėžė į narvalo kūną, jau buvo pririštas prie plūduro iš pripūstos ruonių odos, todėl sužeistam gyvūnui ištrūkti buvo sunku. Džiūgaudamas Kilakas iškėlė irklą virš galvos.

Inuhuitų narvalų medžioklės praktika neatsiejama nuo tradicijos rūpintis gyvūnais, nuo kurių jie yra priklausomi. Nenorėdami be reikalo bauginti banginių, kurie vasarą fjorde veda ir maitina jauniklius, medžiotojai vengia naudoti motorines valtis ir renkasi tylesnius kajakus. Kad nepamestų narvalų, kurie nušauti ima sparčiai grimzti į gelmes, pirmiausia juos persmeigia harpūnais. Be to, siekdami neišmesti nė vienos sumedžioto gyvūno dalies, nusipelnę inuhuitų medžiotojai dalijasi laimikiu su visais medžioklėje dalyvavusiais bendražygiais ir, jei tik įmanoma, su visa bendruomene.

Nuotr.:

Nuo pavasario iki vasaros pabaigos prie Kanako esančiuose vandenyse įsikuria Inglfildo narvalų grupė. Inuhuitai šunų kinkiniais keliauja iki ledyno krašto ir medžioja iš kajakų.

Visą istoriją rasite „National Geographic“ 2024 m. liepos – rugpjūčio numeryje.

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums gali patikti

Naujausios istorijos

Lytėjimo galia

Autorė Cynthia Gorney Fotografė Lynn Johnson „Lytėjimas– vienas esminių socialinės sąveikos aspektų, o socialinė sąveika – vienas esminių žmogaus poreikių.
Aji Styawan/National Geographic
Naujausios istorijos

Sparčiai skęstanti sala

Timbulsloko (Timbulsloko) kaime, maždaug už 400 km į rytus nuo Indonezijos sostinės Džakartos (Jakarta), kapinės jau buvo po vandeniu. Pažvelgus
0

Krepšelis

    Prekė Kaina Kiekis Viso
Išvalyti krepšelį

Your cart is empty