Naujausios istorijos

Kečujų garsas

Peru čiabuviai

Autorė Nina Strochlic

Fotografės Emily Garthwaite ir Diana Markosian

20-metis Kajus Suras, kurio tikrasis vardas yra Jersonas Randis Chuankas Kanasa (Yerson Randy Huanco Canaza), priklauso augančiai jaunų muzikantų kartai, kuriančiai hiphopą, kuriame skamba čiabuvių balsas. Kaip ir daugelis, jis semiasi įkvėpimo iš įvairių kultūrų ir tradicijų – ispanakalbių ir kečujų, pasaulinių ir vietinių, senovinių ir šiuolaikinių. Kartu su kitais menininkais jis kuria kažką visiškai nauja: garso takelį čiabuvių jaunimui, trokštančiam susigrąžinti savo Andų šaknis ir kalbą.

Kadaise taip viešai kalbėti kečujų kalba Peru buvo neįsivaizduojama. Andų šalyse ir kitur šia kalba šneka apie 8–10 mln. žmonių, o Peru čiabuviams priskiriama 26 proc. šalies gyventojų, bet daugelis kečujiškai kalbančių žmonių dėl nesibaigiančio rasizmo gėdijasi savo kalbos ir tradicijų. Šias Andų jaunimo pastangas susigrąžinti savo paveldą iš dalies įkvėpė XX a. paskutiniojo dešimtmečio pradžioje smurto epicentre Ajakuče (Ayacucho) susibūrusi kečujų kalba dainuojanti bliuzroko grupė „Uchpa“ („Pelenai“). Šiuolaikiniai jaunuoliai, per diasporos tinklus ir socialinę žiniasklaidą užmezgę ryšius su platesniu pasauliu, bando sukurti naują viziją, ką reiškia būti šiuolaikišku čiabuviu.

Nuotraukoje:

KUSKAS Chavieras Krusas (Javieras Cruzas), geriau žinomas Sara Kutajaus (Sara Kutay) slapyvardžiu, jungia dvasines melodijas ir Andų instrumentus su hiphopo ritmais. Jo reperiškas vardas reiškia „malti
kukurūzus“. Vaikystėje atlikdamas šį darbą jis padėdavo tėvams.

Visą istoriją rasite „National Geographic“ 2024 m. liepos – rugpjūčio numeryje.

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums gali patikti

Naujausios istorijos

Lytėjimo galia

Autorė Cynthia Gorney Fotografė Lynn Johnson „Lytėjimas– vienas esminių socialinės sąveikos aspektų, o socialinė sąveika – vienas esminių žmogaus poreikių.
Aji Styawan/National Geographic
Naujausios istorijos

Sparčiai skęstanti sala

Timbulsloko (Timbulsloko) kaime, maždaug už 400 km į rytus nuo Indonezijos sostinės Džakartos (Jakarta), kapinės jau buvo po vandeniu. Pažvelgus
0

Krepšelis

    Prekė Kaina Kiekis Viso
Išvalyti krepšelį

Your cart is empty