Naujausios istorijos

Lytėjimo galia

Autorė Cynthia Gorney
Fotografė Lynn Johnson

Lytėjimas– vienas esminių socialinės sąveikos aspektų, o socialinė sąveika – vienas esminių žmogaus poreikių.

Socialinis prisilietimas ramina liečiamąjį stresinėse situacijose, gali sumažinti su grėsme susijusių smegenų sričių aktyvumą, gali paveikti streso takų aktyvumą nervų sistemoje ir sumažinti streso hormonų lygį. Nustatyta, kad tai skatina išsiskirti oksitociną – pagumburyje gaminamą neuropeptidą. Aukštesnis oksitocino lygis siejamas su didesniu pasitikėjimu, bendradarbiavimu grindžiamu elgesiu, dalijimusi su nepažįstamaisiais, geresniu kitų žmonių emocijų suvokimu ir konstruktyvesniu konfliktų sprendimu.”

Tai ištrauka iš federalinės bylos dėl kalinimo vienutėje. Prieš dešimtmetį Kalifornijos griežčiausio režimo kalėjimo kalinių vardu šią bylą iškėlę teisininkai teigė, kad tvarka, pagal kurią kaliniai daug metų laikomi izoliuoti – taikant įmantrią saugumo sistemą, kurioje fizinis kontaktas su kitais žmonėmis, netgi sargais, beveik neįmanomas – prilygsta pagal Konstituciją draudžiamai žiauriai ir neįprastai bausmei.

Pirmas mūsų pojūtis kūdikystėje – raminantis kitų žmonių mylavimas. Dabar tyrinėtojai vis daugiau sužino, kiek apsikabinimai ir rankos paspaudimai svarbūs mūsų sveikatai ir žmogiškumui.

Visą straipsnį rasite „National Geographic“ 2022 m. birželio numeryje.

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums gali patikti

Aji Styawan/National Geographic
Naujausios istorijos

Sparčiai skęstanti sala

Timbulsloko (Timbulsloko) kaime, maždaug už 400 km į rytus nuo Indonezijos sostinės Džakartos (Jakarta), kapinės jau buvo po vandeniu. Pažvelgus
Andrea Frazzetta/National Geographic)
Naujausios istorijos

Atkuriamas kelias į Romą

Autorė Nina Strochlic Fotografas Andrea Frazzetta Romos pakraštyje „McDonald’s“ užsisakę pančeta pagardintą didįjį mėsainį galite kiaurai stiklines grindis kelių metrų
0

Krepšelis

    Prekė Kaina Kiekis Viso
Išvalyti krepšelį

Your cart is empty