Naujausios istorijos

Naujausi streso tyrimai

Stresas ir meditacija

Autorius Yudhijit Bhattacharjee

Fotografas Brian Finke

Prieš daugiau nei pusę amžiaus atliktas ilgalaikis tyrimas – vienas pirmųjų didelių tokio pobūdžio tyrimų – privedė prie netikėto atradimo.

1967 m. Jungtinės Karalystės mokslininkai pradėjo stebėti maždaug 17,5 tūkst. 40–64 metų britų valstybės tarnautojų sveikatą Londono Vaitholo rajone. Nustatyta, kad žemą hierarchinę padėtį užimantys tarnauto – jai, pavyzdžiui, pagalbiniai biuro darbuotojai, miršta anksčiau ir dažniau nei aukštesnes pareigas užimantys valstybės tarnautojai.

Negana to, paaiškėjo, kad žemesnes pareigas užimantys darbuotojai dažniau serga išemine širdies liga. Tęstinis 10,3 tūkst. 35–55 metų valstybės tarnautojų tyrimas atskleidė galimą šio su statusu susijusio skirtumo paaiškinimą: žemesnio rango tarnautojai dažniausiai turi mažiau įtakos priimant sprendimus darbe. Dėl to daugelis jaučia stresą, o tai atsiliepia jų sveikatai. Per pastaruosius penkis dešimtmečius mokslininkai ir medicinos tyrėjai rado nenuginčijamų įrodymų, kad nuolatinis stresas gali pakenkti sveikatai.

Visą pasakojimą rasite „National Geographic“ 2024 m. birželio numeryje.

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums gali patikti

Naujausios istorijos

Lytėjimo galia

Autorė Cynthia Gorney Fotografė Lynn Johnson „Lytėjimas– vienas esminių socialinės sąveikos aspektų, o socialinė sąveika – vienas esminių žmogaus poreikių.
Aji Styawan/National Geographic
Naujausios istorijos

Sparčiai skęstanti sala

Timbulsloko (Timbulsloko) kaime, maždaug už 400 km į rytus nuo Indonezijos sostinės Džakartos (Jakarta), kapinės jau buvo po vandeniu. Pažvelgus
0

Krepšelis

    Prekė Kaina Kiekis Viso
Išvalyti krepšelį

Your cart is empty