Naujausios istorijos

Legendomis apipintos uolos

Autorė Kate Nelson

Fotografas Stephen Alvarez

Tūkstantmečiais čiabuviai raižė ir piešė istorijas visos šiuolaikinės Šiaurės Amerikos kraštovaizdžiuose. Šiandien, atskleidus daugiau meno kūrinių, čiabuviai ir nečiabuviai ekspertai stengiasi parodyti turtingą kultūros paveldą. Apie senovės čiabuvių meno kūrinius užtikrintai nežinome daugybės dalykų. Kada tiksliai kūriniai buvo sukurti? Ką būtent jie reiškė kūrėjams? Visgi iš tų kūrinių – išskaptuotų uoloje, nutapytų ant akmens, nupieštų purve ar suformuotų žemės paviršiuje – galime sužinoti labai daug.

Ko gero, svarbiausia žinia ta, kad šiame žemės plote – Vėžlių saloje, kaip daug genčių dažniausiai vadina Šiaurės Ameriką, – gausios Šiaurės Amerikos bendruomenės gyvena dešimtis tūkstančių metų. Suvokiami atsižvelgiant į šiuolaikinį čiabuvių atgimimą, taip pat istorinį čiabuvių vaizdavimą visose srityse – nuo politikos iki populiarios kultūros, šie įmantrūs petroglifai, piktogramos ir geoglifai padeda praeitį susieti su dabartimi ir ateitimi. Iš čiabuvių kilusioms bendruomenėms šis menas leidžia sugrįžti namo ir atgaivinti tradicines gyvensenas, beveik visiškai sunaikintas kolonializmo.

Visą pasakojimą rasite „National Geographic“ 2024 m. gegužės numeryje.

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums gali patikti

Naujausios istorijos

Lytėjimo galia

Autorė Cynthia Gorney Fotografė Lynn Johnson „Lytėjimas– vienas esminių socialinės sąveikos aspektų, o socialinė sąveika – vienas esminių žmogaus poreikių.
Aji Styawan/National Geographic
Naujausios istorijos

Sparčiai skęstanti sala

Timbulsloko (Timbulsloko) kaime, maždaug už 400 km į rytus nuo Indonezijos sostinės Džakartos (Jakarta), kapinės jau buvo po vandeniu. Pažvelgus
0

Krepšelis

    Prekė Kaina Kiekis Viso
Išvalyti krepšelį

Your cart is empty