Naujausios istorijos

Madų kapinės

Atakamos dykuma virto maods sąvartynu

Autorius John Bartlett

Fotografė Tamara Merino

Prasidėjus masinei gamybai drabužiai smarkiai atpigo, todėl vartotojai gerokai dažniau juos perka ir išmeta. Kur keliauja šie nebereikalingi daiktai?

Šiaurinėje Čilės dalyje esanti Atakamos dykuma driekiasi nuo Ramiojo vandenyno iki Andų. Ši bekraštė negyva raudonai oranžinių kanjonų ir smailių erdvė yra viena sausiausių dykumų Žemėje, todėl į ją plūsta visi prisiekę žvaigždžių stebėtojai, nes šviesuliai naktiniame dangaus skliaute čia spindi neįtikėtinai ryškiai. Sausas uolėtas kraštovaizdis taip primena Marsą, kad NASA net atvyksta į šią dykumą bandyti savo marsaeigių.

Tačiau Atakama garsėja ir sparčiai augančiu išmestų drabužių sąvartynu, kuris čia ėmė plėstis pasaulyje daugėjant masiškai gaminamų nebrangių drabužių, vadinamiems greitąja mada. Dėl šios tendencijos susidaro tiek daug atliekų, kad Jungtinės Tautos ją net vadina „ekstremalia aplinkosaugos ir socialine problema“. Tačiau užsukti šį čiaupą nelengva.

Situaciją iškalbingiausiai iliustruoja skaičiai. 2000–2014 m. drabužių gamyba visame pasaulyje padvigubėjo, vartotojai ėmė pirkti 60 proc. daugiau drabužių ir juos dėvi perpus trumpiau nei anksčiau. Apskaičiuota, kad trys penktadaliai visų drabužių sąvartynuose arba deginimo krosnyse atsiduria vos per metus nuo pagaminimo: kitaip sakant, kas sekundę išmetamas arba sudeginamas sunkvežimis panaudotų drabužių.

Visą pasakojimą skaitykite „National Geographic“ 2024 m. balandžio numeryje.

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums gali patikti

Naujausios istorijos

Lytėjimo galia

Autorė Cynthia Gorney Fotografė Lynn Johnson „Lytėjimas– vienas esminių socialinės sąveikos aspektų, o socialinė sąveika – vienas esminių žmogaus poreikių.
Aji Styawan/National Geographic
Naujausios istorijos

Sparčiai skęstanti sala

Timbulsloko (Timbulsloko) kaime, maždaug už 400 km į rytus nuo Indonezijos sostinės Džakartos (Jakarta), kapinės jau buvo po vandeniu. Pažvelgus
0

Krepšelis

    Prekė Kaina Kiekis Viso
Išvalyti krepšelį

Your cart is empty