Naujausios istorijos

Nuostabusis grybų pasaulis

Grybai formuoja gyvybę žemėje

Autorė Sarah Gibbens

Fotografas Agorastos Papatsanis

Argumentai, kad grybai turi būti laikomi atskira gamtos pasaulio karalyste, paprasti: be jų šioje planetoje neegzistuotų didžioji dalis mums žinomos gyvybės, pradedant sausumos augalais.

Mažiausiai prieš 400 mln. metų mikoriziniai grybai padėjo augalams kolonizuoti Žemės sausumą pasiekę gana paprastą kompromisą: grybai yra linkę užmegzti simbiotinius santykius su įvairiais augalais bei gyvūnais ir plinta maitindamiesi bei plėsdamiesi.

Dėl to šiandien grybai gyvena daugumos augalų šaknų sistemose, pasisavindami fotosintezės metu pagaminamą cukrų ir mainais padėdami augalams gauti vandens bei svarbiausių maistinių medžiagų. Tačiau tai tik menka dalis to, ką geba šie mažyčiai stebuklai. Nuo mielių ir pelėsių iki valgomųjų grybų – šios karalystės įvairovė ne tik įspūdinga, bet ir daug didesnė nei augalų ir stuburinių gyvūnų.

Egzistuoja apie 5 mln. grybų rūšių, bet apie 90 proc. jų vis dar neaprašytos. Grybų yra ore, vandenyje, ant mūsų odos ir net mūsų organizme. Vis dėlto mokslininkai dar tik pradeda suprasti, kodėl jie tokie svarbūs ekosistemų pusiausvyrai palaikyti.

Visą pasakojimą apie nuostabų grybų pasaulį rasite „National Geographic“ žurnalo 2024 m. balandžio numeryje.

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums gali patikti

Naujausios istorijos

Lytėjimo galia

Autorė Cynthia Gorney Fotografė Lynn Johnson „Lytėjimas– vienas esminių socialinės sąveikos aspektų, o socialinė sąveika – vienas esminių žmogaus poreikių.
Aji Styawan/National Geographic
Naujausios istorijos

Sparčiai skęstanti sala

Timbulsloko (Timbulsloko) kaime, maždaug už 400 km į rytus nuo Indonezijos sostinės Džakartos (Jakarta), kapinės jau buvo po vandeniu. Pažvelgus
0

Krepšelis

    Prekė Kaina Kiekis Viso
Išvalyti krepšelį

Your cart is empty