Naujausios istorijos

Netikėtos scenos iš akmens

senovės žydų mozaika

Autorė Ann R. Williams

Fotografas Paolo Verzone

Neseniai baigtuose romėnų laikų sinagogos kasinėjimuose atskleista įmantrių mozaikų, kurios prieštarauja ilgai puoselėtiems įsitikinimams apie senovės žydų gyvenimą. 2010 m. vasarą ĮKOPUSI į saulės apšviestą kalvos viršūnę, nuo kurios matėsi Galilėjos jūra, archeologė Džodi Magnes (Jodi Magness) tiksliai nežinojo, ką ten ras.

Šioje vietoje šiaurrytinėje Izraelio dalyje kadaise stovėjo senovės žydų kaimas Hukokas, tačiau žemės paviršiuje tebuvo likusi šimtmečių senumo pastatų akmenų, šiuolaikinių nuolaužų ir dirvinių garstukų maišalynė.

Ankstyvojo judaizmo profesorė Šiaurės Karolinos universiteto Čapel Hilio padalinyje ir Nacionalinės geografijos draugijos tyrinėtoja Dž. Magnes daug metų vadovavo kasinėjimams Izraelyje ir įtarė, kad šią kalvos viršūnę verta patyrinėti. Kitą vasarą ji su komanda jau buvo atradusi akmens sieną, iš šiaurės į pietus besidriekiančią maždaug 2 m po žeme.

Keli požymiai – be kita ko, į Jeruzalės pusę atgręžta pagrindinių durų anga – rodė, kad tai yra maždaug prieš 1600 m., V a. pradžioje, pastatytos sinagogos apybrėžos. Panašių to laikotarpio pastatų grindys būdavo klotos akmens plokštėmis. Tačiau darbuodamasi toliau, komanda atkasė vis daugiau mažų mozaikos gabalėlių, vadinamųjų teserų, leidusių spėti, kad po žeme galbūt slypi kažkas išties nepaprasto.

Visą pasakojimą rasite „National Geographic“ 2024 m. balandžio numeryje.

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums gali patikti

Naujausios istorijos

Lytėjimo galia

Autorė Cynthia Gorney Fotografė Lynn Johnson „Lytėjimas– vienas esminių socialinės sąveikos aspektų, o socialinė sąveika – vienas esminių žmogaus poreikių.
Aji Styawan/National Geographic
Naujausios istorijos

Sparčiai skęstanti sala

Timbulsloko (Timbulsloko) kaime, maždaug už 400 km į rytus nuo Indonezijos sostinės Džakartos (Jakarta), kapinės jau buvo po vandeniu. Pažvelgus
0

Krepšelis

    Prekė Kaina Kiekis Viso
Išvalyti krepšelį

Your cart is empty