Naujausios istorijos

Majų paslaptys

Majų civilizacijos paslaptys

Autorius Tom Clynes

Fotografas Rubén Salgado Escudero

Majų sukurtą pasaulį šimtmečius gaubė džiunglės. Dabar revoliucinė technologija atskleidžia jo stulbinantį mastą ir sudėtingumą. Abu Taleino (Tulane) universiteto archeologai, Nacionalinės geografijos draugijos tyrinėtojai, drauge sudėjus Centrinės Amerikos džiunglėse dirbo dešimtmečius. Ieškant lobių, kuriuos paliko tūkstančius metų klestėjusi ir paslaptingai po tankiomis giriomis išnykusi Majų civilizacija, neišvengiamai tekdavo kęsti varginantį karštį bei drėgmę ir saugotis kraugeriškų laukinių gyvūnų bei ginkluotų radaviečių plėšikų.

Taigi atrodė ironiška, kone nesąžininga, kad didžiausią atradimą šiuodu mokslininkai padarė sėdėdami prie kompiuterio oro kondicionieriumi vėdinamame Naujojo Orleano biure. Kolegos Fransisko Estrados-Belio (Francisco Estrada-Belli) stebimas Taleino universiteto mokslininkas Marselas Kanutas (Marcello Canuto) atidarė šiaurinėje Gvatemalos dalyje esančio miško aeronuotrauką. Iš pradžių ekrane buvo matyti tik medžių viršūnės. Tačiau ši nuotrauka buvo padaryta naudojant technologiją, vadinamą lidaru (šviesos aptikimo ir atstumo nustatymu).

Du tūkstantmečius dešimtys Majų miestų-valstybių varžėsi dėl viršenybės: prekiavo, bendravo ir kariavo. XVI a. paskutinius šių kovų išlikėlius užkariavo Ispanija. Šiandien lazerinė nuotolinio skenavimo technologija, vadinama lidaru, skverbiasi per susiraizgiusias džiungles ir atskleidžia nepalyginti išsamesnį vaizdą, kaip milijonai senovės žmonių gyveno daugiau nei 6000 gyvenviečių.

Pasakojimą apie mokslininkų naujus majų civilizacijos atradimus rasite „National Geographic“ 2024 m. kovo numeryje.

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums gali patikti

Naujausios istorijos

Lytėjimo galia

Autorė Cynthia Gorney Fotografė Lynn Johnson „Lytėjimas– vienas esminių socialinės sąveikos aspektų, o socialinė sąveika – vienas esminių žmogaus poreikių.
Aji Styawan/National Geographic
Naujausios istorijos

Sparčiai skęstanti sala

Timbulsloko (Timbulsloko) kaime, maždaug už 400 km į rytus nuo Indonezijos sostinės Džakartos (Jakarta), kapinės jau buvo po vandeniu. Pažvelgus
0

Krepšelis

    Prekė Kaina Kiekis Viso
Išvalyti krepšelį

Your cart is empty