Naujausios istorijos

Juokiasi tas, kas juokiasi paskutinis

Hienų pasaulis

Christine Dell‘amore

Fotografė Jen Guyton

Klasikinė safario akimirka: liūtas stovi prie ką tik sumedžioto grobio, aplink sliūkina galvas nudelbusios hienos. Iš pažiūros liūtas nugalabijo auką, o hienos laukia progos nugvelbti kąsnelį? Ne visai taip.

Biologas Hansas Krukas (Hans Kruuk), 1960 m. pradėjęs tyrinėti hienas Tanzanijoje, pastebėjo, kad joms lipdomas bailių maitėdų įvaizdis yra pramanytas. Jis nustatė, kad kai dėmėtosios hienos ir liūtai dalijasi skerdena, daugiau nei pusę atvejų auką sumedžioja hienos. Neseniai Kenijos mokslininkai išsiaiškino, kad Masajų Maroje hienos vidutiniškai du trečdalius ėdesio prasimano medžiodamos antilopes gnu, zebrus, buivolus ir kitas stambias aukas – dažniausiai tokia medžioklė grindžiama darniu bendradarbiavimu.

Dėmėtosios hienos gali medžioti ir pavieniui, bet bendradarbiaujant lengviau sučiupti didelį grobį, pavyzdžiui, suaugusią antilopę gnu, buivolą ar žirafą. Dauguma medžioklių trunka mažiau nei minutę. Medžiodamos hienos taiko įvairius metodus: pavyzdžiui, pasirenka silpniausią bandos narį, išnaudoja reljefą grobiui užklupti ar įvilioti į spąstus, zigzagais eina prieš vėją, kad užuostų pasislėpusio grobio kvapą. Pasakojimą apie hienų pasaulį, kuriame dominuoja patelės, rasite „National Geographic“ 2024 m. kovo numeryje.

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums gali patikti

Naujausios istorijos

Lytėjimo galia

Autorė Cynthia Gorney Fotografė Lynn Johnson „Lytėjimas– vienas esminių socialinės sąveikos aspektų, o socialinė sąveika – vienas esminių žmogaus poreikių.
Aji Styawan/National Geographic
Naujausios istorijos

Sparčiai skęstanti sala

Timbulsloko (Timbulsloko) kaime, maždaug už 400 km į rytus nuo Indonezijos sostinės Džakartos (Jakarta), kapinės jau buvo po vandeniu. Pažvelgus
0

Krepšelis

    Prekė Kaina Kiekis Viso
Išvalyti krepšelį

Your cart is empty