Naujausios istorijos

Monarchų skrydis

Drugiai moinarchai

Autorė Michelle Nijhuis

Fotografas Jaime Rojo

Monarchai gyvena visame pasaulyje – Pietų Amerikoje, Karibų jūros regione, Australijoje, Europoje ir kitur, bet Šiaurės Amerikoje šie drugiai išsiskiria itin ambicingomis sezoninėmis migracijomis.

Kiekvieną rudenį šiaurinėje JAV dalyje ir pietinėje Kanados dalyje gyvenantys monarchai keliauninkai išskrenda į pietus – pirmąją 5000 km maršruto atkarpą, kurią žino tik ankstesnės kartos. Išlikusieji susiburia centrinėje Meksikoje ir žiemoja tose pačiose kėnių giraitėse, kuriose ankstesniais metais glaudėsi jų seneliai ir proseneliai.

Nepaisant dešimtmečius trunkančių tyrimų, šis kasmetinis ultramaratonas ir trumpesnė vakarinės žemyno dalies monarchų migracija palei Ramiojo vandenyno pakrantę dar nėra iki galo perprastos, bet kasmet darosi vis pavojingesnės.

Keičiantis klimatui ir nykstant buveinėms monarchus abiejuose migracijos keliuose vis dažniau kankina ekstremalios oro sąlygos ir menkstantys nektaro šaltiniai. Drauge vis dar labai trūksta klemalių – augalų, ant kurių monarchai deda kiaušinėlius ir kuriais minta išsiritę vikšrai, todėl šių drugių nuolat mažėja.

Monarchų mažėjimo problema nagrinėjama „National Geographic“ 2024 m. sausio-vasario numeryje.

Nuotr. Jaime Rojo. Minesotos valstijoje mokslininkai skraidina dronus, tirdami klemalių paplitimą.

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums gali patikti

Naujausios istorijos

Lytėjimo galia

Autorė Cynthia Gorney Fotografė Lynn Johnson „Lytėjimas– vienas esminių socialinės sąveikos aspektų, o socialinė sąveika – vienas esminių žmogaus poreikių.
Aji Styawan/National Geographic
Naujausios istorijos

Sparčiai skęstanti sala

Timbulsloko (Timbulsloko) kaime, maždaug už 400 km į rytus nuo Indonezijos sostinės Džakartos (Jakarta), kapinės jau buvo po vandeniu. Pažvelgus
0

Krepšelis

    Prekė Kaina Kiekis Viso
Išvalyti krepšelį

Your cart is empty