Naujausios istorijos

Tarp dviejų pasaulių

Autorė ir fotografė Linsey Addario

Braziliją ir Peru skirianti Žavari (Javari) upė teka giliai į Amazonės girias. Apie žmonių veiklą upėje byloja tik pavienės valtys ar prieplaukos Peru pusėje. Brazilijos krante valstybiniai ženklai įspėja, kad tai Žavari slėnio čiabuvių žemė – rezervatas, kuriame gyvena didžiausia izoliuotų čiabuvių tautų koncentracija pasaulyje.

Pašaliečiams čia įžengti draudžiama, bet daugeliui vis tiek sunku atsispirti gausių naudingųjų iškasenų, medienos ir laukinės gamtos vilionėms. Šiame rezervate, kurio beveik nepaliestų miškų plotas prilygsta maždaug pusei Portugalijos, gyvena apie 6000 žmonių. Tačiau į šį skaičių įtrauktos tik septynios gentys, užmezgusios ryšius su išoriniu pasauliu.

Straipsnio autorė atvyko pažiūrėti, kaip joms sekasi gyventi šiose atšiauriose pasienio teritorijose, kur jų protėvių namus naikina neteisėta miško ruoša, žvejyba ir kasyba.

San Luiso (São Luís) kaimas įsikūręs maždaug už 300 km aukštyn Žavari upe nuo Atalaja do Nor – tės (Atalaia do Norte) miesto. Gyvenvietėje – apie 200 kanamarių, kurie leido čia apsilankyti su filmavimo grupe.

Šie žmonės nerimaudami dėl smurtinio brovimosi į jų miškus vis dažniau randa naujų būdų apginti savo žemę ir tradicijas. Kanamariams miškas – tai viskuo aprūpinantis gimdytojas. Miško kirtimas ir kitų gamtos išteklių gavyba kelia grėsmę šio gimdytojo sveikatai ir čiabuvių pragyvenimui. Tačiau priešintis tokiai veiklai pavojinga. 2022 m. Brazilijos čiabuvių gynėjas Brunas Pereira (Bruno Pereira) ir britų žurnalistas Domas Filipsas (Dom Phillips) buvo žiauriai nužudyti kitoje šio regiono upėje – kaip įtariama, nusikalstamo žvejybos tinklo vadeivos įsakymu.

Visą pasakojimą apie izoliuotų genčių gyvenimą Amazonės džiunglėse rasite „National Geographic“ 2024 m. sausio-vasario numeryje.

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums gali patikti

Naujausios istorijos

Lytėjimo galia

Autorė Cynthia Gorney Fotografė Lynn Johnson „Lytėjimas– vienas esminių socialinės sąveikos aspektų, o socialinė sąveika – vienas esminių žmogaus poreikių.
Aji Styawan/National Geographic
Naujausios istorijos

Sparčiai skęstanti sala

Timbulsloko (Timbulsloko) kaime, maždaug už 400 km į rytus nuo Indonezijos sostinės Džakartos (Jakarta), kapinės jau buvo po vandeniu. Pažvelgus
0

Krepšelis

    Prekė Kaina Kiekis Viso
Išvalyti krepšelį

Your cart is empty