Naujausios istorijos

Reprodukcinė revoliucija

Autorė Rebecca Tuhus-Dubrow

Fotografė Jackie Molloy

Vėlesnė santuoka, kontraceptinių priemonių naudojimas ir pasikeitusios galimybės pasidaryti abortą – dalis priežasčių, dėl kurių XX a. 8-ajame dešimtmetyje, po kūdikių bumo eros, JAV gerokai sumažėjo gimstamumas.

Pastaraisiais keliais dešimtmečiais gimstamumo mažėjimą, be kita ko, lėmė tai, kad daugiau moterų pradėjo dirbti ir neskuba susilaukti vaikų. Dabar žmonės šeimą kuria vėliau, o kartais ir be partnerių. Įprasta, kad žmonės, dažnai galėdami naudotis patikimesnėmis kontracepcijos priemonėmis, prieš prisiimdami visa nustelbiančias vaiko auginimo pareigas pirmiausia siekia įgyti išsilavinimą ir padaryti karjerą – nė nekalbant apie mėgavimąsi nevaržoma laisve.

Didesnės galimybės moterims ir kintantys lyčių vaidmenys buvo lemiami. Be to, dėl pagalbinio apvaisinimo technologijų, kaip antai apvaisinimo in vitro (IVF), atsirado galimybių susilaukti vaikų aplinkybėmis, kuriomis anksčiau būtų kilę sunkumų. Todėl, pasaulyje po IVF gimus bent 12 mln. vaikų, iš esmės pasikeitė žmonių dauginimasis.

Dabar mokslininkai vykdo naujoviškus tyrimus, regis, sukelsiančius dar didesnę revoliuciją. Plačiau apie tai – pasakojimas „National Geographic“ 2024 m. sausio-vasario numeryje.

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums gali patikti

Naujausios istorijos

Lytėjimo galia

Autorė Cynthia Gorney Fotografė Lynn Johnson „Lytėjimas– vienas esminių socialinės sąveikos aspektų, o socialinė sąveika – vienas esminių žmogaus poreikių.
Aji Styawan/National Geographic
Naujausios istorijos

Sparčiai skęstanti sala

Timbulsloko (Timbulsloko) kaime, maždaug už 400 km į rytus nuo Indonezijos sostinės Džakartos (Jakarta), kapinės jau buvo po vandeniu. Pažvelgus
0

Krepšelis

    Prekė Kaina Kiekis Viso
Išvalyti krepšelį

Your cart is empty