Naujausios istorijos

Tikėjimo tvirtovė

Alhambra

Autorė Emma Lira

Fotografas José Manuel Navia

Iliustratorius Fernando G. Baptista

Žvilgsnis į slaptą legendinę Alhambrą, kur beveik 300 metų viešpatavo paskutinė Ispanijos musulmonų karalystė.

Granados kalvą vainikuojanti Alhambra įkūnija Pirėnų pusiasalį valdžiusių musulmonų architektūros aukso amžių. Jos plikos sienos slepia dailų interjerą. XIV a. Komareso rūmus (jų bokštas nuotraukoje kairiausias), kaip ir kelerius kitus, paeiliui statė keli sultonai. Iškilūs rūmai (dešinėje) pastatyti vėliau krikščionių karaliui.

Iš jaukių erdvių atsiveria vaizdai į lauką. Gynybinis Belaisvės bokštas (kairėje), taip pavadintas dėl čia kalintos legendinės sultono mylimosios, buvo paverstas nedideliais rūmais. Jo sienas puošia arabiški užrašai – visos šios vietos puošybos elementas, – kuriuose apsakomas bokšto grožis. Krikščionių valdovai paliko savo pėdsaką pastatę rūmus karaliui. Jiems aptvėrus sodą, Lindarachos kiemas tapo uždaras, tarsi vienuolyno kieme.

Karalių menėje neseniai restauruotame paslaptingame XIV a. kūrinyje galbūt vaizduojami Granados sultonai arba teisėjų kolegija. Iš lazurito, hematito, cinoberio ir aukso pagamintais ryškiaspalviais pigmentais nutapytos scenos gotikinis stilius primena Italijos ir Prancūzijos menininkų kūrinius. Tų rūmų karalių menėje esama dar vieno ypatingo meno kūrinio, kuris po dviejų dešimtmečių pastangų neseniai vėl suspindo buvusia šlove.

Trijose tapytose scenose vaizduojamos žmonių figūros, kurios islamo menui nebūdingos. Tačiau tai ne vienintelė mįslė. Centriniame kupole įsitaisę prabangiais musulmoniškais drabužiais vilkintys 10 vyrų, regis, stebi erdvę apačioje. Pagal vieną teoriją tai 10 pirmųjų Nasridų valdovų (todėl ši patalpa taip ir pavadinta). Kituose dviejuose kūriniuose nutapyti viduramžių dvaro vaizdai, kuriuose krikščionių ir musulmonų riteriai medžioja, varžosi turnyre ir vaduoja mergeles.

„National Geographic“ 2023 m. gruodžio numeryje rasite ne tik šio unikalaus architektūros šedevro istoriją, bet ir detalų mūsų iliustratorių atkurtus karališkos oazės planus.

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums gali patikti

Naujausios istorijos

Lytėjimo galia

Autorė Cynthia Gorney Fotografė Lynn Johnson „Lytėjimas– vienas esminių socialinės sąveikos aspektų, o socialinė sąveika – vienas esminių žmogaus poreikių.
Aji Styawan/National Geographic
Naujausios istorijos

Sparčiai skęstanti sala

Timbulsloko (Timbulsloko) kaime, maždaug už 400 km į rytus nuo Indonezijos sostinės Džakartos (Jakarta), kapinės jau buvo po vandeniu. Pažvelgus
0

Krepšelis

    Prekė Kaina Kiekis Viso
Išvalyti krepšelį

Your cart is empty