Naujausios istorijos

Kur dingsta šiauriniai elniai?

Katie Orlinsky foto.

Autorius Neil Shea

Fotografė Katie Orlinsky

Tūkstantmečius per Šiaurės Ameriką migruoja milžiniškos šiaurinių elnių kaimenės. Tačiau šiandien jos mažėja, ir niekas nežino kodėl. Šiauriniuose Šiaurės Amerikos pakraščiuose nuo seno klajoja dešimtys tundrinių šiaurinių elnių kaimenių.

Kai kurių bandų migracinės kelionės yra tolimiausios iš visų sausumos žinduolių – matuojant tiesia linija kai kurie šiauriniai elniai per metus įveikia apie 1350 km. Tačiau pastaruoju metu dėl kažkokių priežasčių, kurias mokslininkai dar tik bando išsiaiškinti, šių gyvūnų sparčiai mažėja. Vakarinė Arktinė ir Batersto kaimenės, šiandien sudarančios 15 proc. visų migruojančių tundrinių šiaurinių elnių, jau kelis dešimtmečius mažėja.

Tuo metu Dygliuočių kaimenė ilgą laiką atrodė stabili. Jos buveinėse mažiau plėtojama kasyba, daugiau galimybių apsisaugoti ir rasti maisto. Sezoninės Batersto kaimenes kelionės vis labiau trikdo pramonės plėtra, pavyzdžiui, kasybos keliai. Įtakos taip pat turi šiltėjantis klimatas: stiprėja audros, daugėja vabzdžių, į šiaurę kasmet vis anksčiau juda kitų rūšių gyvūnai, įskaitant plėšrūnus. Jauniklių vedimo vietose vilkai, lokiai ir ereliai medžioja vertingus baltymų šaltinius. Vienas vilkas per metus gali suėsti iki 30 šiaurinių elnių.

Žvelgiant į kitus tolimojoje šiaurėje vykstančius pokyčius – vis labiau žaliuojančią tundrą, tirpstantį jūrinį ledą, miškų gaisrus – Batersto kaimenė priminė demencijos simptomą, kai kraštovaizdis praranda eilinę savo tapatybės dalį. Ar ši liga plis toliau? Ar permainos negrįžtamos? Ar negalavimą galima pagydyti? Visą pasakojimą skaitykite „National Geographic“ 2023 m. gruodžio numeryje.

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums gali patikti

Naujausios istorijos

Lytėjimo galia

Autorė Cynthia Gorney Fotografė Lynn Johnson „Lytėjimas– vienas esminių socialinės sąveikos aspektų, o socialinė sąveika – vienas esminių žmogaus poreikių.
Aji Styawan/National Geographic
Naujausios istorijos

Sparčiai skęstanti sala

Timbulsloko (Timbulsloko) kaime, maždaug už 400 km į rytus nuo Indonezijos sostinės Džakartos (Jakarta), kapinės jau buvo po vandeniu. Pažvelgus
0

Krepšelis

    Prekė Kaina Kiekis Viso
Išvalyti krepšelį

Your cart is empty