Naujausios istorijos

Smėlio ir akmens galerija

Tasili Adžero pasrkas

Autorius Henry Wismayer

Fotografas Matjaz Krivic

Tikriausiai nedaugelis yra girdėję apie atokų Tasili Adžero (Tassili n’Ajjer) nacionalinį parką, nors jis didžiausias visoje Afrikoje. Šis parkas yra Alžyro pietrytiniame kampe ir apima didžiulės prekambro laikotarpio smiltainio plynaukštės liekanas, užimančias 2700 km2 plotą centrinėje Sacharos dalyje, Libijos ir Nigerio pasienyje. Šis regionas – tai geologinių stebuklų kraštas, kuriame oranžinės kopos skalauja nežemiškai atrodančius uolienų darinius.

Į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įtraukta Tasili Adžero vietovė apima Tadrarto kalnagūbrio atodangą, kuri dėl raudono smėlio ir uolų buvo pavadinta Raudonuoju Tadrartu.

Tūkstantmečius trunkanti erozija nusmailino smiltainio bokštus, aukštuose skardžiuose išgraužė kiaurymes, o atodangas pavertė siurrealistinėmis ir zoomorfinėmis formomis. Manoma, kad parke yra daugiau kaip 300 natūralių arkų. Tačiau šie uolų miškai – dar ne viskas. Tasili Adžero didybė yra ne tik uolų puošnumas, bet ir tai, ką ant jų paliko praeities kartos. Viena gražiausių Tasili Adžero vietovių yra Raudonasis Tadrartas (Tadrart Rouge), į kurį galima nuvykti su visureigių ekskursija iš oazėje įsikūrusio Džaneto (Djanet) miestelio, esančio už 2,5 val. skrydžio nuo sostinės Alžyro.

Pastaraisiais dešimtmečiais dėl nestabilumo, visų pirma dėl pilietinių konfliktų Libijoje ir Nigeryje, didžioji dalis šio nacionalinio parko lankytojams neprieinama. Atokūs dykumos regionai pasiekiami nebent patruliuojantiems Alžyro kariškiams. Susipažinkite su šia unikalia vieta skaitydami „National Geographic“ 2023 m. lapkričio numerį.

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums gali patikti

Naujausios istorijos

Lytėjimo galia

Autorė Cynthia Gorney Fotografė Lynn Johnson „Lytėjimas– vienas esminių socialinės sąveikos aspektų, o socialinė sąveika – vienas esminių žmogaus poreikių.
Aji Styawan/National Geographic
Naujausios istorijos

Sparčiai skęstanti sala

Timbulsloko (Timbulsloko) kaime, maždaug už 400 km į rytus nuo Indonezijos sostinės Džakartos (Jakarta), kapinės jau buvo po vandeniu. Pažvelgus
0

Krepšelis

    Prekė Kaina Kiekis Viso
Išvalyti krepšelį

Your cart is empty