Naujausios istorijos

Rankų darbo pasaulis

Polas Salopekas

National Geographic“ korespondentas, pėsčiomis nuėjęs jau daugiau nei 19 tūkst. Km, žengia per Kiniją ir mato, kaip žmonės gyveno dar iki didmiesčių ir išmaniųjų telefonų gamyklų.

Polas Salopekas pasakojimo ir nuotraukų autorius

Pirmasis kelias, kuriuo ėjau Junane, yra rankų darbo. Jis buvo nutiestas karui.

Prie pat Junano ir Mianmaro sienos esančiame Jusano (Yusan) kaime prasilenkiau su vyrais ir moterimis, it sanitarai vilkinčiais mėlynas plastikines prijuostes. Jie nurinkinėjo hektarus geltonų medetkų. Iš šių augalų žiedų gaminami eteriniai aliejai. Trilijonai nukritusių vaniklapių padengė kelio sankasą auksu. Tai buvo senosios Tengčongo (Tengchong) atšakos kiniškoji dalis. Šis takas jungiasi su liūdnai pagarsėjusiu Birmos keliu, kurį per Antrojo pasaulinio karo žudynių laukus nutiesė 200 tūkst. Junano vyrų, moterų ir vaikų – bevardžių skrybėlėtų statistų.

Šiame žygyje per pasaulį lydimas vie tinių bendražygių kulniavau per įvairiausias žmonių apgyventas aplinkas. Tik kelios iš jų vis dar yra sukurtos rankomis.

Polo Salopeko kelionės pėsčiomis per pasaulį iš Kinijos pasakojimo pirmoji dalis – „National Geographic“ 2023liepos – rugpjūčio numeryje.

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums gali patikti

Naujausios istorijos

Lytėjimo galia

Autorė Cynthia Gorney Fotografė Lynn Johnson „Lytėjimas– vienas esminių socialinės sąveikos aspektų, o socialinė sąveika – vienas esminių žmogaus poreikių.
Aji Styawan/National Geographic
Naujausios istorijos

Sparčiai skęstanti sala

Timbulsloko (Timbulsloko) kaime, maždaug už 400 km į rytus nuo Indonezijos sostinės Džakartos (Jakarta), kapinės jau buvo po vandeniu. Pažvelgus
0

Krepšelis

    Prekė Kaina Kiekis Viso
Išvalyti krepšelį

Your cart is empty