Naujausios istorijos

Išplėšti iš šeimų

Daniella Zalcman

Autorė Suzette Brewer

Fotografė Daniella Zalcman

Nuo XV a. pabaigos, kai Kolumbas išmetė inkarą prie Bahamų salų krantų, čiabuvių vaikai tapoįkaitais siekiant pajungti ir užvaldyti Vakarų pusrutulį. Europos misionieriai vadovaudamiesi popiežiaus bulėmis, kuriose išdėstyta Atradimų doktrina, ėmė atiminėti čiabuvių vaikus iš tėvų ir steigti misionierių mokyklas, kuriose šie vaikai iš esmės buvo nemokama darbo jėga.

Šimtmečius čiabuvių vaikai buvo atiminėjami iš šeimų ir atiduodami į misijas bei internatines mokyklas. Buvę mokiniai, tokie kaip šie, pavaizduoti portretuose, tik dabar ima galutinai suvokti pasekmes. Patriša vaitfut (Patricia Whitefoot) ne viską prisimena iš vaikystės, prabėgusios Jakimos krikščioniškojoje indėnų misijoje – internatinėje mokykloje Jakamų indėnų rezervacijoje, Vašingtono valstijoje. „Prisimenu bėglius“, – sako P. Vaitfut.

Jai tuo metu buvo 5 ar 6 metai. „Matydavau vyresnes mergaites bėgant. Joms ruošiantis sprukti iš misijos visos turėdavome saugoti paslaptį. Ir saugodavome.“ Dabar jau 73-ejų P. Vaitfut taip pat prisimena, kaip misionieriai atvyko į jos senelių namus rezervacijoje. Greitai po to ji atsidūrė bendrabutyje su kitomis čiabuvių mergaitėmis. Kitus kelerius metus ji buvo priversta gyventi pagal taisykles ir dirbti ūkyje, prižiūrima ne itin meilių suaugusiųjų. Ji niekaip negali pamiršti vaikystėje nuolat lydėjusių kitoniškumo, baimės ir kontrolės jausmų.

Visą istoriją skaitykite „National Geographic“ 2023 m. gegužės numeryje.

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums gali patikti

Naujausios istorijos

Lytėjimo galia

Autorė Cynthia Gorney Fotografė Lynn Johnson „Lytėjimas– vienas esminių socialinės sąveikos aspektų, o socialinė sąveika – vienas esminių žmogaus poreikių.
Aji Styawan/National Geographic
Naujausios istorijos

Sparčiai skęstanti sala

Timbulsloko (Timbulsloko) kaime, maždaug už 400 km į rytus nuo Indonezijos sostinės Džakartos (Jakarta), kapinės jau buvo po vandeniu. Pažvelgus
0

Krepšelis

    Prekė Kaina Kiekis Viso
Išvalyti krepšelį

Your cart is empty