Naujausios istorijos

Dramblių paslaptys

Brent Stirton

Autorius Srinath Perur

Fotografas Brent Stirton

„Jiems visiems gresia pavojus, – sako Kenijos ekologė Pola Kahumbu (Paula Kahumbu). – Visiems drambliams gresia labai didelis pavojus.“ Sumažėjo visų trijų rūšių populiacijos: afrikinių dramblių – po Užsachario Afriką drimblinėjančių didžiausių Žemės sausumos gyvūnų, afrikinių miškinių dramblių – Afrikos pusiaujo miškų paunksmėje klajojančių jų giminaičių tiesiomis iltimis, ir mažesnes ausis turinčių azijinių dramblių, kurių bene trečdalis gyvena nelaisvėje.

Dėl to kalti mes. Mes braunamės į dramblių teritoriją statydami namus ir tiesdami kelius, kirsdami miškus ir sėdami javus. Dar žiauriau – žmonės pataikauja savo troškimui turėti dramblio kaulo niekučių, kurie gaminami iš negyvo dramblio ilčių. Nors dramblius suskaičiuoti sunku, vieno vertinimo duomenimis, XIX a. pradžioje Afrikos žemyne galėjo gyventi maždaug 26 mln. dramblių. Nuo to laiko šis skaičius sparčiai mažėjo, o padažnėjus brakonieriavimui per pastaruosius penkis dešimtmečius pavojingai sumenko. Dabar Afrikoje likę vos 415 000 dramblių. Azijoje gamtoje jų veikiausiai yra tik 50 000.

Visą istoriją rasite „National Geographic“ 2023 m. gegužės numeryje.

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums gali patikti

Naujausios istorijos

Lytėjimo galia

Autorė Cynthia Gorney Fotografė Lynn Johnson „Lytėjimas– vienas esminių socialinės sąveikos aspektų, o socialinė sąveika – vienas esminių žmogaus poreikių.
Aji Styawan/National Geographic
Naujausios istorijos

Sparčiai skęstanti sala

Timbulsloko (Timbulsloko) kaime, maždaug už 400 km į rytus nuo Indonezijos sostinės Džakartos (Jakarta), kapinės jau buvo po vandeniu. Pažvelgus
0

Krepšelis

    Prekė Kaina Kiekis Viso
Išvalyti krepšelį

Your cart is empty