Naujausios istorijos

Mumijos, apie kurias jums dar neteko girdėti

National Geographic 2022 liepa
Autorė Emma Lira

Jos buvo paguldytos amžinojo poilsio Tenerifėje, o jų kilmę gaubia paslaptis.

Dabar pasitelkę pažangias technologijas mokslininkai tiria šias istorijos sergėtojas siekdami įminti mįslę, kaip buvo apgyventos Kanarų salos. Tenerifės (Tenerife) – didžiausios iš Ispanijai priklausančių Kanarų salų – pietinėje dalyje, 1764 m. Ispanijos regentas, pėstininkų kapitonas Luisas Romanas (Luis Román) aptiko stulbinamą urvą.

Jo amžininkas kunigas ir rašytojas radinį apibūdino parašytoje šių salų istorijos knygoje: „Ką tik buvo atrastas nuostabus panteonas,- rašė Chosė Viera i Klavichas (José Viera y Clavijo).- Jame tiek daug mumijų, kad buvo suskaičiuota ne mažiau kaip tūkstantis.” Taip gimė legenda apie tūkstantį mumijų. Pasaulyje nedaug užsiėmimų, kurie taip jaudintų, kaip vaikščiojimas siaurais ašmenimis tarp istorijos ir pramano.

Dabar, prabėgus pustrečio šimtmečio, laidojimo urvais pagarsėjusiame ir „numirėlių raguva” pramintame Baranko de Herkeso (Barranco de Herques) tarpeklyje atsiduriame toje vietoje, kurią dauguma vietos archeologų laiko mitiniu „tūkstančio mumijų urvu”. Jo koordinatės niekur neužrašytos, o tikslią vietą vos keli išrinktieji perduoda iš lūpų į lūpas. Šių kūnų paruošimas kovai su laiku ir gamta buvo stebėtinai paprastas. „Panašiai konseruojamas maistas,- sako M. Alvares Sosa.- Kūnai būdavo įtrinami džiovintomis žolelėmis bei taukais ir paliekami džiūti saulėje arba rūkomi ugnimi.”

Visą straipsnį galima rasti „National Geographic“ 2022 m. liepos numeryje.

National Geographic 2022 liepa

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums gali patikti

Naujausios istorijos

Lytėjimo galia

Autorė Cynthia Gorney Fotografė Lynn Johnson „Lytėjimas– vienas esminių socialinės sąveikos aspektų, o socialinė sąveika – vienas esminių žmogaus poreikių.
Aji Styawan/National Geographic
Naujausios istorijos

Sparčiai skęstanti sala

Timbulsloko (Timbulsloko) kaime, maždaug už 400 km į rytus nuo Indonezijos sostinės Džakartos (Jakarta), kapinės jau buvo po vandeniu. Pažvelgus
0

Krepšelis

    Prekė Kaina Kiekis Viso
Išvalyti krepšelį

Your cart is empty