Naujausios istorijos

Atkuriamas kelias į Romą

Andrea Frazzetta/National Geographic)
Autorė Nina Strochlic
Fotografas Andrea Frazzetta

Romos pakraštyje „McDonald’s“ užsisakę pančeta pagardintą didįjį mėsainį galite kiaurai stiklines grindis kelių metrų gylyje išvysti plokščius baltus senovės Romos kelio grindinio akmenis ir 2300 metų senumo nutekamajame latake įstrigusius persisukusius griaučius.

Tai pirmo Europoje svarbaus greitkelio – Apijaus kelio – liekanos. Šis kelias, pradėtas tiesti 312 m. pr. Kr., iš miesto vingiuoja per Pietų Italiją iki uostamiesčio Brindizio (Brindisi) rytinėje šalies pusėje. Jis padėjo atsirasti posakiui „Visi keliai veda į Romą” ir Italijoje vis dar vadinamas Regina Viarum – kelių karaliene.

Tačiau šis paveldas buvo gerokai apleistas, o jo akmenis užgulė tūkstantmečiai istorijos. Dabar Italijos vyriausybė ėmėsi projekto Apijaus kelią (Via Appia) paversti piligrimų keliu, vedančiu iš dūzgiančios Romos į jūrinį Brindizį – ramų miestą Italijos bato kulne. Maždaug 580 km per šalį Apijaus kelias driekiasi įvairiais pavidalais: miškingu vieškeliu, miesto aikšte, greitkeliu. Nors ne visada vaizdingas ar malonus, jis leidžia patirti turistų mažai matomą Italijos dalį.

Visą straipsnį galima rasti „Natioanl Geographic“ 2022 liepos numeryje.

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums gali patikti

Naujausios istorijos

Lytėjimo galia

Autorė Cynthia Gorney Fotografė Lynn Johnson „Lytėjimas– vienas esminių socialinės sąveikos aspektų, o socialinė sąveika – vienas esminių žmogaus poreikių.
Aji Styawan/National Geographic
Naujausios istorijos

Sparčiai skęstanti sala

Timbulsloko (Timbulsloko) kaime, maždaug už 400 km į rytus nuo Indonezijos sostinės Džakartos (Jakarta), kapinės jau buvo po vandeniu. Pažvelgus
0

Krepšelis

    Prekė Kaina Kiekis Viso
Išvalyti krepšelį

Your cart is empty