Naujausios istorijos

Ilgas karo šešėlis

Justyna Mielnikie Wicz/ Kosovas

Autorius Robert Draper

Fotografė Justyna Mielnikie Wicz

Kosove – labai jaunoje karo sužalotoje valstybėje – kiekvienas gyventojas turi istorijų, kuriomis dalytis su kitais labai skausminga, bet likusieji gyvi bent jau gali jas pasakoti, todėl primygtinai reikalauja, kad pasaulis išklausytų. Būtent to žengiu į Nacionalinės asamblėjos pirmininko pavaduotojos, 36-erių Sarandos Bogujevci (Saranda Bogujevci), kabinetą šalies sostinėje Prištinoje stovinčiame parlamento pastate.

Šilta šypsena ir tvirtas rankos paspaudimas nepaslepia gilių blyškių randų ant dilbio aukščiau sumaitotos kairiosios plaštakos. Tačiau S. Bogujevci ir nevengia kalbėti, iš kur tos žaizdos. 1999 m. kovo 28 d., kai serbų sukarintas dalinys įsiveržė į Podujevės (Podujevë) miestą, kuriame gyveno Saranda su šeima, jai buvo trylika. Kareiviai nusivarė 21 Bogujevcių šeimos narį į sodą, sustatė prie sienos ir ėmė šaudyti. Išvyko palikę krūvą lavonų. Tarp jų buvo dvimetis berniukas, seniausia šeimos moteris, taip pat Sarandos geriausia draugė ir pusseserė Nora. Tačiau penki iš šių žmonių, tarp jų ir Saranda, vis dar kvėpavo,– ji kažkaip išgyveno net suvarpyta 16 kulkų.

Visą istoriją rasite „National Geographic“ 2023 m. gegužės numeryje.

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums gali patikti

Naujausios istorijos

Lytėjimo galia

Autorė Cynthia Gorney Fotografė Lynn Johnson „Lytėjimas– vienas esminių socialinės sąveikos aspektų, o socialinė sąveika – vienas esminių žmogaus poreikių.
Aji Styawan/National Geographic
Naujausios istorijos

Sparčiai skęstanti sala

Timbulsloko (Timbulsloko) kaime, maždaug už 400 km į rytus nuo Indonezijos sostinės Džakartos (Jakarta), kapinės jau buvo po vandeniu. Pažvelgus
0

Krepšelis

    Prekė Kaina Kiekis Viso
Išvalyti krepšelį

Your cart is empty