Naujausios istorijos

Lobiai grįžta namo

NG 2023 03

Autorius Andrew Curry

Fotografas Richard Barnes

Vasarį maždaug 100 000 gyventojų Kamerūno mieste Fumbane (Foumban) viską padengia nuo tolimos Sacharos vėjų atneštos smulkios raudonos dulkės. Po mėnesio užeis pavasario lietūs, bet kol kas dieną iš dienos vis tas pats –padūmavusi saulė, sausa kaitra ir automobilių pypsėjimo bei motociklų burzgesio kakofonija per miestą einančiame pagrindiniame kelyje.

Kelis dešimtmečius ši Afrikos dalis buvo Vokietijos kolonija – ją Vokietija trumpai, bet žiauriai valdė nuo 1884 iki 1916 m. Kaip ir kitos kolonijinės valstybės, Vokietija steigė etnologines kolekcijas naujųjų kolonijų kultūros objektams saugoti, tyrinėti ir rodyti. Nors poreikis kolekcionuoti giliai įsišaknijęs žmonijos istorijoje, mums pažįstami muziejai iš esmės yra XIX a. išradimas siekiant dalytis Europos tyrinėjimų ir užkariavimų vaisiais.

Dėl kolonializmo kolekcionavimas virto savotiška manija. Kolonijinės valstybės siuntė tyrinėtojus braižyti naujų pasaulio kampelių žemėlapių ne vien trokšdamos žinių – lygiai taip ir daiktai ne tik patekdavo į muziejus. Antropologai, misionieriai, pirkliai ir kariškiai bendradarbiaudami su muziejais gabeno įdomybes ir turtus į Europą. Su ginkluotomis kolonijų ekspedicijomis kuratoriai netgi siuntė pageidavimų sąrašus.

1907 m. Vokietijos pareigūnai perdavė žinią Kamerūno bamumų genties valdovui sultonui Ibrahimui Nžojai (Ibrahim Njoya). Pasak jų, tikriausiai vertėtų artėjančio penkiasdešimtmečio proga kaizeriui Vilhelmui II įteikti dovaną – ir ne bet kokią, o tikslią karoliukais įmantriai nusagstyto įžymiojo I. Nžojos sosto kopiją. Iš karaliaus tėvo paveldėtas sostas vadintas Mandu Jenu pagal atkaltę puošiančias dvi serginčias figūras.

Nors buvo atmetęs daug Vokietijos pasiūlymų pirkti ar mainyti sostą, tąkart I. Nžoja sutiko ir įsakė drožėjams ir karoliukų meistrams padirbdinti Mandu Jenu kopiją. Tačiau paaiškėjus, kad Vilhelmo gimtadieniui kopijos laiku paruošti nepavyks, I. Nžoją įkalbėjo įteikti originalą. Nuo to laiko sostas yra Berlyno etnologijos muziejaus kolekcijoje.

Praėjus daugiau nei šimtmečiui, bamumų valdovo palikuonis sostą nori susigrąžinti. „Šis sostas nėra tik daiktas, – sako I. Nžojos provaikaitis Nabilas. – Per jį karalius palaiko ryšį su savo protėviais.“

Nuotraukoje: Oksfordo universiteto enciklopediniame Pito Riverso muziejuje saugoma per pusę milijono objektų iš viso pasaulio.

Visą straipsnį skaitykite „National Geographic“ 2023 m. kovo numeryje.

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums gali patikti

Naujausios istorijos

Lytėjimo galia

Autorė Cynthia Gorney Fotografė Lynn Johnson „Lytėjimas– vienas esminių socialinės sąveikos aspektų, o socialinė sąveika – vienas esminių žmogaus poreikių.
Aji Styawan/National Geographic
Naujausios istorijos

Sparčiai skęstanti sala

Timbulsloko (Timbulsloko) kaime, maždaug už 400 km į rytus nuo Indonezijos sostinės Džakartos (Jakarta), kapinės jau buvo po vandeniu. Pažvelgus
0

Krepšelis

    Prekė Kaina Kiekis Viso
Išvalyti krepšelį

Your cart is empty