Naujausios istorijos

Sulankstoma ateitis

Autorė Maya Wei-Haas

Fotografas Craig Cutler

Origamiai subtilūs ir dailūs. O gal jie galėtų drauge būti tvirti ir praktiški? Mokslui semiantis įkvėpimo mene, sudėtingi origamio lankstymo principai dabar pritaikomi kuriant tokius dalykus kaip robotinės rankos, itin veiksmingos veido kaukės ir kosmose išsiskleidžiančios saulės baterijos.

Lojimo kakofonija praneša, kad prie mano laukųjų durų pristatyta kartoninė dėžė. Viduje vienas balto gofruoto plastiko lakštas, sulankstytas tarsi didelis lagaminas. Mano šuniškai draugijai smalsiai uostinėjant, išskleidžiu standžią formą, išsidriekiančią beveik per visą mano svetainės plotį. Stumdama užlenktą vienos pusės dalį išgirstu netikėtai garsų pokštelėjimą. Šunys medinėmis grindimis paknopstomis skuodžia slėptis, o aš drebančia širdimi įnirtingai ieškau padarytos žalos. Bet niekas nesulūžo – tik plastikiniam lagaminui išsiskleidus staiga svetainėje atsirado viso dydžio baidarė.

Bendrovės „Oru Kayak“ sukurta valtis – dalis mokslinės ir technologinės revoliucijos, kurią įkvėpė šimtametis origamio menas. Pradėjus nuo pastangų suprasti matematinį lankstymo modelių pagrindą atsivėrė stulbinamų galimybių keisti ir valdyti įvairiausių medžiagų – veido kaukių filtrų, baidarių plastiko ir net gyvų ląstelių – pavidalą, judėjimą ir savybes.

Šio numerio viršelyje pavaizduotas žvaigždžių šviesos skydo prototipas, su kuriuo NASA atlieka bandymus, kaip skydas išsiskleis kosmose. Pritaikius origamį, skydą įmanoma sutalpinti raketoje. Sekdami nurodymus, kuriuos rasite „National Geographic“ vasario numeryje, galite patys išmėginti pagrindinius šio modelio principus.

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums gali patikti

Naujausios istorijos

Lytėjimo galia

Autorė Cynthia Gorney Fotografė Lynn Johnson „Lytėjimas– vienas esminių socialinės sąveikos aspektų, o socialinė sąveika – vienas esminių žmogaus poreikių.
Aji Styawan/National Geographic
Naujausios istorijos

Sparčiai skęstanti sala

Timbulsloko (Timbulsloko) kaime, maždaug už 400 km į rytus nuo Indonezijos sostinės Džakartos (Jakarta), kapinės jau buvo po vandeniu. Pažvelgus
0

Krepšelis

    Prekė Kaina Kiekis Viso
Išvalyti krepšelį

Your cart is empty