Uncategorized

Seišelių sugrįžimas

Nikas Peidžas, linksmas Naujosios Zelandijos gyventojas įdegusiu veidu ir juodais garbanotais plaukais, laiko Dangun Žengimo saloje ieškomiausio gyvūno nuotrauką: tai raudonskruostis bulbiulis – maždaug vidutinio margojo genio dydžio paukštelis su juodu skiauterę primenančiu kuodu ir ryškiai raudonais plunksnų kuokšteliais po akimis. Nuo 2013 m. šioje 10 kv. km ploto kablelio formos saloje, esančioje už 400 km į šiaurę nuo Madagaskaro, eigulių gamtosaugininkų būrys nušovė arba tinklais sugavo 5278 raudonskruosčius bulbiulius. Šiuo metu saloje likęs vienintelis.

N. Peidžas porą sykių buvo priartėjęs prie to 5279-ojo per šūvio atstumą, bet abu kartus nesuspėjo iššauti. Pirmą kartą grobį nubaidė virš galvos praskriejęs peslys, antrąsyk prapliupo liūtis. Bet N. Peidžas sako, kad „reikia tik trupučio sėkmės ir gerai patykoti”, ir jis tikrai nudėsiąs tą bulbiulį. Vyras iškelia nykštį ir išsišiepęs taria: „Taikinys štai tokio dydžio.”

Raudonskruosčiai bulbiuliai yra linksmi, čirškauti mėgstantys paukščiai. Jų gimtinė – Azija, o į Dangun Žengimo salą juos aštuntajame dešimtmetyje iš Mauricijaus kaip kambarinius paukščius atsivežė guano kasėjai. Nežinia, paukščiai paspruko, ar buvo paleisti, bet jų populiacija žaibiškai augo, ir netrukus kambariniai paukšteliai tapo kenkėjais.

Plačiau apie tai skaitykite kovo mėnesio numeryje.

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums gali patikti

Uncategorized

Kelionė aplink Baltiją

„Ar aplankėte Graikiją, kai keliavote po Baltijos šalis?“ – pasidomėjo maloni jauna pakeleivė. Mes sėdėjome ekspreso Berlynas–Paryžius kupė, aš pasakojau
Uncategorized

Retas laimikis

Jie nedažnai pastebimi. O nufotografuojami dar rečiau. Braido ruožuočiai šaudo po Ramiojo vandenyno seklumas ir ryja žuvis. Vanduo netoli Kalifornijos
0

Krepšelis

    Prekė Kaina Kiekis Viso
Išvalyti krepšelį

Your cart is empty