Uncategorized

Katės vaiduokliai

  Pietinėje Kalifornijoje – šilta žiemos diena, ir turistų pilni autobusai lėtai darda į apžvalgos aikštelę virš Beverli Hilso (Beverly Hills) ir Vest Holivudo (West Hollywood). Gidams rodant kino studijas ir prabangius žvaigždžių namus, laukinių gyvūnų biologas Džefas Sikičas (Jeff Sikich) iš Santa Monikos kalnų nacionalinės poilsio zonos mano žvilgsnį nukreipia į tolumoje besidriekiančią siaurą miškų juostą. Mažiausiai prieš dešimt mėnesių iš Santa Monikos kalnų iškeliavo jaunas pumos patinas, laikydamasis žalumos lopinėlio didžiuliame žmonių skruzdėlyne. Nežinia kaip perėjęs du judriausius pasaulyje kelius, kurių vienas – dešimties eismo juostų Holivudo greitkelis, jis įsikūrė Grifito parke (Griffith Park), grupelėje kalvų, kylančių tiesiai už mūsų, lengvai atpažįstamų visame pasaulyje iš milžiniško HOLLYWOOD ženklo vidur šlaito.
  Gaudydamas gyvūno radijo antaklio skleidžiamus signalus, Dž. Sikičas pirmas žingsniuoja garsiuoju šlaitu. Jis nustato dabartinę katės buvimo teritoriją; tada mudu einame patikrinti vietų, kur ji užsibuvo dorodama grobį. Užtinkame du papjautus juodauodegius elnius, nuvilktus į krūminių ąžuolų ir meškauogių raizgyną. Trečiojo likučiai guli griovoje netoli išpuoselėtų kapinių pievelių, kur mėgsta ganytis elniai. Praeiname pro žmones, vedžiojančius šunis ar stebinčius paukščius, pėsčius turistus, besimankštinančius bėgikus, dviratininkus, jojikus ir būrius gedinčių laidotuvininkų. Jei kas ir žino, kad dalijasi šiuo kraštu su nematomu, bet galimai pavojingu plėšrūnu, nerodo jokių nerimo ženklų.
  „Mūsų Santa Monikos kalnuose vietos yra tik dešimčiai penkiolikai pumų, – aiškina Dž. Sikičas. – Vidutinė suaugusio patino teritorija yra apie 500 km². Vyresniems ir stipresniems suaugėliams ginant visą prieinamą sritį, šiam jaunam patinui teko iškeliauti ieškoti savų valdų. Grifito parkas aprėpia mažiau nei 18 km², bet mūsų patinas, regis, puikiai geba čia išgyventi.”  

Plačiau apie tai skaitykite  žurnalo „National Geographic Lietuva“ gruodžio mėnesio numeryje.


Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums gali patikti

Uncategorized

Kelionė aplink Baltiją

„Ar aplankėte Graikiją, kai keliavote po Baltijos šalis?“ – pasidomėjo maloni jauna pakeleivė. Mes sėdėjome ekspreso Berlynas–Paryžius kupė, aš pasakojau
Uncategorized

Retas laimikis

Jie nedažnai pastebimi. O nufotografuojami dar rečiau. Braido ruožuočiai šaudo po Ramiojo vandenyno seklumas ir ryja žuvis. Vanduo netoli Kalifornijos
0

Krepšelis

    Prekė Kaina Kiekis Viso
Išvalyti krepšelį

Your cart is empty