Naujausios istorijos

Metalas iš dangaus

Owen Freeman

Autorius Jay Bennet

Kol žmonės išmoko lydyti geležį, ankstyvosios kultūros papuošalams ir ginklams gaminti naudojo geležį iš meteoritų.

4400 metų senumo karališkajame kape Egipte tyrinėjau sienas, ieškodamas konkretaus simbolio.

Kaip teigiama V. Almansos-Vilatoro tyrime, U simboliu žymėta geležis – nepaprasta medžiaga to meto egiptiečių raštuose. Pastarąjį dešimtmetį tyrinėjant radinius patvirtinta – kol dar nebuvo lydytos geležies, kai kurios civilizacijos įvairiems objektams gaminti naudojo geležį iš meteoritų.

Pastarąjį dešimtmetį tyrinėjant radinius patvirtinta – kol dar nebuvo lydytos geležies, kai kurios civilizacijos įvairiems objektams gaminti naudojo geležį iš meteoritų. Maždaug 5200 metų senumo kapinyne Gerzehe (Gerzeh) ant Nilo kranto archeologai rado iš meteorito metalo pagamintus devynis karoliukus. Tarp maždaug prieš 3300 metų Tutanchamono kape uždarytų lobių buvo meistriškai padirbdintas nušlifuotas durklas ir kitų meteorito geležies daiktų. Iš šios retos medžiagos pagamintų senovinių papuošalų ir ginklų aptikta ir kitose pasaulio vietose: karoliukų Šiaurės Amerikoje, kirvių Kinijoje ir durklas Turkijoje.

Visą publikaciją rasite „National Geographic“ 2023 m. birželio numeryje.

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums gali patikti

Naujausios istorijos

Lytėjimo galia

Autorė Cynthia Gorney Fotografė Lynn Johnson „Lytėjimas– vienas esminių socialinės sąveikos aspektų, o socialinė sąveika – vienas esminių žmogaus poreikių.
Aji Styawan/National Geographic
Naujausios istorijos

Sparčiai skęstanti sala

Timbulsloko (Timbulsloko) kaime, maždaug už 400 km į rytus nuo Indonezijos sostinės Džakartos (Jakarta), kapinės jau buvo po vandeniu. Pažvelgus
0

Krepšelis

    Prekė Kaina Kiekis Viso
Išvalyti krepšelį

Your cart is empty