Naujausios istorijos

Auganti Nigerija

Yagezie Emezi

Autorė Adaobi Tricia Nwaubani

Fotografė Yagazie Emezi

Tikimasi, kad 2050 m. Nigerijoje, kurios teritorija neprilygsta nė dešimtadaliui Europos, gyvens 377 mln. žmonių. Kokia ateitis laukia vaikų, augančių skaitlingiausioje Afrikos šalyje?

2022 m. Rudenį Žemės gyventojų skaičius perkopė 8 mlrd. ribą. Mūsų planetoje dar niekada negyveno tiek daug žmonių.

Niekas tiksliai nežino, kada ir kur gimė jubiliejinis kūdikis ir kuo jis vardu. Lapkritį Jungtinės Tautos (JT) šią garbę suteikė Maniloje pasaulį išvydusiam kūdikiui, tačiau iš esmės 8 mlrd. slenkstį galėjo įveikti bet kuris iš maždaug 12 mln. tą mėnesį visame pasaulyje gimusių vaikų. Tai galėjo būti mergaitė, gimusi ligoninėje Tokijuje, ūkyje Vajomingo valstijoje ar bombų slėptuvėje Kijeve. Arba berniukas, pasaulį išvydęs pabėgėlių stovykloje Ruandoje, Amazonės kaime ar nuošaliame Arkties regione.

Šis jubiliejinis vaikas galėjo būti net Eziaku Kendra Okonkvo (Eziaku Kendra Okonkwo) –

2,75 kg sverianti mergaitė, gimusi 2022 m. lapkričio 12 d. Abudžoje (Abuja), Nigerijoje. Ji – antrasis Keneto (Kenneth) ir Amaros Okonkvų (Amara Okonkwo) vaikas. Kodėl Nigerija?

Ši 224 mln. gyventojų turinti šalis – skaitlingiausia Afrikos valstybė. Iš dalies dėl nuosaikiai gerėjančios sveikatos priežiūros sistemos kūdikių mirtingumas sumažėjo iki 72 mirčių 1000 gyvų naujagimių, o tikėtina gyvenimo trukmė pailgėjo iki 53 metų (nors abu šie rodikliai vis dar gerokai atsilieka nuo JT iškeltų tikslų). Dėl šių ir kitų veiksnių, taip pat dėl tradicijų, palankesnių didelėms šeimoms, Nigerijos gyventojų skaičius auga kone sparčiausiai pasaulyje. Prognozuojama, kad 2050 m., kai Eziaku bus 28-eri, Nigerijoje, kurios plotas sudaro vos dešimtadalį Europos teritorijos, gyvens 377 mln. žmonių ir ji taps trečia pagal gyventojų skaičių valstybe, aplenkdama JAV ir atsilikdama tik nuo Indijos ir Kinijos.

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums gali patikti

Naujausios istorijos

Lytėjimo galia

Autorė Cynthia Gorney Fotografė Lynn Johnson „Lytėjimas– vienas esminių socialinės sąveikos aspektų, o socialinė sąveika – vienas esminių žmogaus poreikių.
Aji Styawan/National Geographic
Naujausios istorijos

Sparčiai skęstanti sala

Timbulsloko (Timbulsloko) kaime, maždaug už 400 km į rytus nuo Indonezijos sostinės Džakartos (Jakarta), kapinės jau buvo po vandeniu. Pažvelgus
0

Krepšelis

    Prekė Kaina Kiekis Viso
Išvalyti krepšelį

Your cart is empty