Naujausios istorijos

Mustango karalius jau gali jus priimti

Mustango karalystė

Autorius Mark Synnott

Fotografas Cory Richards

Gerokai nutrintais džinsais ir žalia flisine striuke apsirengęs karalius stovėjo viduryje patalpos žemomis lubomis savo šimtamečiuose rūmuose. Sistemingai leisdamas per pirštus maldos karoliukų vėrinį jis giedojo budistinę giesmę. Įdubusį stogą ramstančias sienas ir medines kolonas puošė įmantrūs budistinių dievybių paveikslai. Kai kurie personažai buvo pasipuošę auksiniais drabužiais ir palaimingai ilsėjosi. Ki-ti, ginkluoti kardais ir apsupti liepsnų, staugė iš įniršio.

Buvo spalio vidurys, ir šaltos molinės rūmų sienos, stovinčios nederlingame kalnų masyve šiauriniame Himalajų pakraštyje, pranašavo artėjančią žiemą.

Pro langą buvo matyti prieš 600 metų įkurtas mūrinis Lomantango (Lo Manthang) miestas – istorinė Nepale esančio legendinio Mustango regiono sostinė, esanti vos už 15 km nuo Kinijos sienos. Kadaise tokiems užsieniečiams kaip aš šie vaizdai buvo neprieinami. Didžiąją XX a. dalį Nepalo vyriausybė griežtai kontroliavo prieigą prie Mustango. Bet dabar karalius atsivedė mane į savo yrančius rūmus norėdamas parodyti vieną iš daugelio iššūkių, kuriuos šiais laikais tenka spręsti jo karalystei.

Senienų turtinga Himalajų karalystė atsiveria svetimšaliams, bet rizikuoja mainais paaukoti savo gyvenseną.

Visą straipsnį rasite 2023 m. sausio „National Geographic“ žurnalo numeryje.

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums gali patikti

Naujausios istorijos

Lytėjimo galia

Autorė Cynthia Gorney Fotografė Lynn Johnson „Lytėjimas– vienas esminių socialinės sąveikos aspektų, o socialinė sąveika – vienas esminių žmogaus poreikių.
Aji Styawan/National Geographic
Naujausios istorijos

Sparčiai skęstanti sala

Timbulsloko (Timbulsloko) kaime, maždaug už 400 km į rytus nuo Indonezijos sostinės Džakartos (Jakarta), kapinės jau buvo po vandeniu. Pažvelgus
0

Krepšelis

    Prekė Kaina Kiekis Viso
Išvalyti krepšelį

Your cart is empty