Naujausios istorijos

Muziejus, vertas faraono ir ne tik

Autorius Tom Mueler

Fotografas Paolo Verzone

Neįprasta matyti muziejaus direktorių, darbe vilkintį maskuojamąją aprangą ir avintį kareiviškais batais, bet, kita vertus, generolas majoras Atefas Moftachas (Atef Moftah) nėra tipiškas muziejaus direktorius, o Didysis Egipto muziejus nėra eilinis muziejus. Žiūrint iš tolo, šis postmodernistinis pastatas toks didelis,kad jį net sunku suvokti.

Kairo pakraštyje esančio naujojo Didžiojo Egipto muziejaus atrijuje pagrindiniu eksponatu tapo

3200 metų Ramzio Didžiojo statula. Du dešimtmečius statytame ir daugiau nei milijardą JAV dolerių kainavusiame muziejuje pirmą kartą surinkti beveik visi daugiau kaip 5000 radinių iš karaliaus Tutanchamono kapo.

Kalbėdamas apie muziejų, generolas A. Moftachas pažeria statistinių duomenų: beveik

45 tūkst. m2, 12 parodų salių, 100 tūkst. eksponatų, bendra vertė – daugiau nei milijardas dolerių.

„Ir viskas 99 proc. baigta!“ – pareiškia jis iš pasitenkinimo net pliaukštelėdamas delnais.

Kadaise Tutanhamono kapavietė buvo taip užversta puošniais daiktais, kad kasinėtojams teko kaboti ant lynų, pritvirtintų prie lubų, kad jų nesutryptų. Dabar visi šie radiniai saugomi už 640 km esančiame Didžiajame Egipto muziejuje. Vienintelė išimtis – iš vientiso kvarcito luito iškaltas didžiulis sarkofagas, kuriame kadaise gulėjo trys vienas į kitą sudėti Tutanchamono karstai. Beveik 1,5 m aukščio ir tūkstančių kilogramų svorio sarkofagą, matyt, buvo per sunku išvežti.

Nuuotraukoje: Jechijos Gad (antra iš kairės) vadovaujama genetikų komanda tiria neatpažinto berniuko mumiją, rastą faraono Amenchotepo II kape.

Visą straipsnį rasite „National Geographic“ 2022 m. lapkričio numeryje.

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums gali patikti

Naujausios istorijos

Lytėjimo galia

Autorė Cynthia Gorney Fotografė Lynn Johnson „Lytėjimas– vienas esminių socialinės sąveikos aspektų, o socialinė sąveika – vienas esminių žmogaus poreikių.
Aji Styawan/National Geographic
Naujausios istorijos

Sparčiai skęstanti sala

Timbulsloko (Timbulsloko) kaime, maždaug už 400 km į rytus nuo Indonezijos sostinės Džakartos (Jakarta), kapinės jau buvo po vandeniu. Pažvelgus
0

Krepšelis

    Prekė Kaina Kiekis Viso
Išvalyti krepšelį

Your cart is empty