Naujausios istorijos

Ką jie mąsto?

Evgenija Avburgajeva nuotr.
Autorius Yudhijit Bhattacharjee

Kiek gyvūnų protas panašus į mūsų? Ar kitų rūšių gyvūnai galvoja, jaučia ir prisimena kaip mes? Mes, žmonės, vis dar laikome save išskirtiniais, kitokiais nei visi gyvūnai. Tačiau per pastarąjį pusšimtį metų mokslininkai sukaupė įvairių nežmogiškų rūšių intelekto įrodymų.

Naujosios Kaledonijos varnos nugnybtomis šakelėmis iš medžių kamienų traukia vabzdžių lervas. Aštuonkojai sprendžia galvosūkius ir slepia guolius akmenimis uždengdami angą. Nebekyla abejonių, kad daugelis gyvūnų turi įspūdingų pažintinių gebėjimų. Bet ari jie – ne tik sudėtingi automatai, kuriems rūpi vien išlikti ir daugintis? Vis gausesni elgsenos tyrimai, taip pat nepatvirtinti stebėjimai gamtoje – kaip antai negyvą jauniklį kelias savaites stumdžiusio daugiapelekio delfino – atskleidžia, kad nemažai rūšių su žmonėmis turi gerokai daugiau bendrumo, nei manyta anksčiau.

Visą straipsnį rasite „National Geographic“ 2022 m. spalio numeryje.NG 2022 spalis

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums gali patikti

Naujausios istorijos

Lytėjimo galia

Autorė Cynthia Gorney Fotografė Lynn Johnson „Lytėjimas– vienas esminių socialinės sąveikos aspektų, o socialinė sąveika – vienas esminių žmogaus poreikių.
Aji Styawan/National Geographic
Naujausios istorijos

Sparčiai skęstanti sala

Timbulsloko (Timbulsloko) kaime, maždaug už 400 km į rytus nuo Indonezijos sostinės Džakartos (Jakarta), kapinės jau buvo po vandeniu. Pažvelgus
0

Krepšelis

    Prekė Kaina Kiekis Viso
Išvalyti krepšelį

Your cart is empty