Uncategorized

Kai lietaus vaikai suauga

„Vaikinai! Atsiminkite – tik tai, kas virš kaklo! Gerai, pradedame!”

Taip mokomasi sakyti komplimentus PEER pasimatymų meno mokymo stovykloje, skirtoje specialiųjų poreikių turintiems paaugliams ir suaugusiesiems. Dauguma dalyvių – 25-30 metų autistai, nors atrodo gerokai jaunesni. Dalis atvyko vieni, kiti – su tėvais, slaugytojais, kai kurie – su broliais ar seserimis. Beveik visi gyvena su savo šeimomis. Apsidairius žvilgsnis užkliūva už daugybės graudžiai atrodančių pirmųjų barzdos šerelių, marškinėlių su nežinomų grupių pavadinimais, triukšmą slopinančių ausinių, reikalingų negalintiems ištverti didesnio garso, ir ant kuprinių kabančių pliušinių raktų pakabučių.

Autizmo spektro sutrikimą (ASS) turintiems žmonėms sunku perprasti socialines normas, todėl visi nori žinoti taisykles. O prakalbus apie pasimatymus jų ypač daug. Pasimatymų instruktoriai – neuromokslų programos doktorantai arba administratoriai iš Kalifornijos universiteto Los Andžele stengiasi jas paaiškinti.

Į siaurus languotus flanelinius marškinius ir rusvai žalsvos spalvos kelnes įsispraudęs smulkaus sudėjimo vyrukas suraukęs antakius stebi instruktorę, ieškodamas užuominos. Jis pastebi tatuiruotę ant merginos kulkšnies ir jo veidas nušvinta.

„Labas! Matau, turi lambdą. Tau patinka biofizika? Man taip pat!”

„Sakiau, virš kaklo. Bet gerai, puiku! – sako užduočiai vadovaujantis instruktorius. – Buvai labai malonus ir įvardijai bendrą interesą.”

Vaikinas plačiai nusišypso.

Instruktorius pasisuka į itin jaunai atrodantį vyrą, apsirengusį kruopščiai išlygintais marškiniais su prisegamais apykaklės galiukais, ir paprašo jo pasakyti komplimentą instruktorei. Ši padrąsinamai nusišypso. Vyriškį išpila prakaitas. Galiausiai jis išspaudžia žodžius: „Man… Hmm… Man patinka, kaip tavo auskarai žiba ant baltos odos.”

„Poetiška! – atsiliepia instruktorius. – Bet, kaip žinai, turime vengti užsiminti apie odos spalvą, rasę, religiją ar tautinę tapatybę.” Tamsaus gymio vyras linkteli ir užsirašo. Bet neiškenčia nepaaiškinęs. „Labai balta oda rodo, kad ji visą dieną nedirba laukuose saulėje, taigi panaši į karališkus asmenis.”

Ech, vaikine, šitai jau nepadės. Bet mano širdį sujaudintų.

Plačiau skaitykite gegužės mėnesio numeryje.

 

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums gali patikti

Uncategorized

Kelionė aplink Baltiją

„Ar aplankėte Graikiją, kai keliavote po Baltijos šalis?“ – pasidomėjo maloni jauna pakeleivė. Mes sėdėjome ekspreso Berlynas–Paryžius kupė, aš pasakojau
Uncategorized

Retas laimikis

Jie nedažnai pastebimi. O nufotografuojami dar rečiau. Braido ruožuočiai šaudo po Ramiojo vandenyno seklumas ir ryja žuvis. Vanduo netoli Kalifornijos
0

Krepšelis

    Prekė Kaina Kiekis Viso
Išvalyti krepšelį

Your cart is empty