Uncategorized

Tigrai nelaisvėje

Juos išgirdome anksčiau, nei pamatėme.

Iš tvarkingo rančos stiliaus namo sklindantis čirpsėjimas labiau priminė papūgas nei tigrų jauniklius. Džeimsas Garetsonas (James Garretson) įnešė Halką į svetainę, kurioje ant sofos laukė Makabių (McCabe) šeima. Vaikams krykštaujant, jis padėjo besirangantį jauniklį ant 9-metės Arielės kelių ir į nasrus įkišo buteliuką. „Laikyk
buteliuką, štai šitaip. Tvirtai laikai?” Mergaitė linktelėjo.

Dž. Garetsonui sukinėjantis netoliese, visi plačiai šypsodamiesi glostė šiurkštų dryžuotą Halko kailį. Žįsdama su laukiniu įkarščiu 12 savaičių kokerspanielio dydžio katė laikė sugriebusi buteliuką didžiulėmis letenomis. Šiam ištuštėjus, jauniklis užsikabarojo ant kavos staliuko ir nusviedė mūsų fotografavimo įrangą.

Dž. Garetsonas parviliojo jį atgal kitu buteliuku, kurį padavė penkiamečiui Arielės broliui Džeimsui. Tačiau pašėlęs Halkas nušoko nuo sofos, su stebėtina jėga įsikibo man į kojas iš nugaros ir perrėžė šlaunis 10 cm ilgio dryksniais. Jis laikėsi suleidęs nagus. Dž. Garetsonas atplėšė jauniklį ir visi nervingai kikendami nuleido įvykį juokais. Žaismingas. Kaip kačiukas.

Oklahomoje esančio Ringlingo gyvūnų globos centro galiniame kambaryje išvydome dar du tigrų jauniklius (šis centras nesusijęs su garsiuoju cirku). Lauke matėme, kaip šeši suaugę tigrai ilsisi prie baseinų ar tykoja vienas kitą. Gyvūnai turėjo antsvorio, bet atrodė laimingi ir gyveno švariuose aptvaruose.

Tai buvo 2018-ųjų rugsėjį.

Vėliau sužinojau, kad 2003 m. kitoje įstaigoje Dž. Garetsono prižiūrimi septyni tigrai pražudė moterį. Teismo dokumentuose rašoma, kad katės buvo „ypač alkanos” ir pašėlusios iš alkio per tinklinę gyvuliams skirtą tvorą pasiekusios nuplėšė Lindos Breket (Lynda Brackett) ranką.

Savanore dirbusi 35 m. moteris mirtinai nukraujavo. JAV Žemės ūkio departamentas (ŽŪD) paskyrė Dž. Garetsonui 32 560 JAV dolerių baudą ir visam laikui uždraudė eksponuoti, veisti, pirkti ar parduoti gyvūnus, tarp jų – tigrus, kuriems reikia valstybinės licencijos. Tačiau 2017 m. jis jau darbavosi Ringlingo centre su naujomis katėmis. Gavusi ŽŪD licenciją centrą įkūrė jo mergina Britani Medina (Brittany Medina).

Plačiau skaitykite gruodžio mėnesio numeryje.

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums gali patikti

Uncategorized

Kelionė aplink Baltiją

„Ar aplankėte Graikiją, kai keliavote po Baltijos šalis?“ – pasidomėjo maloni jauna pakeleivė. Mes sėdėjome ekspreso Berlynas–Paryžius kupė, aš pasakojau
Uncategorized

Retas laimikis

Jie nedažnai pastebimi. O nufotografuojami dar rečiau. Braido ruožuočiai šaudo po Ramiojo vandenyno seklumas ir ryja žuvis. Vanduo netoli Kalifornijos
0

Krepšelis

    Prekė Kaina Kiekis Viso
Išvalyti krepšelį

Your cart is empty