Uncategorized

Šuoliai į liepsnas

21.47 val., saulei vis dar kabant aukštai vasariniame Aliaskos danguje, gaunamas iškvietimas. Sukaukia sirenos ir devyni ugniagesiai puola prie ekipuotės. Jau apsiavę medkirčių batus ir apsirengę tamsiai žalias kelnes bei ryškiai geltonas liemenes jie kone įšoka į savo kevlarinius kombinezonus.

„Pirma grupė prie dėžės!” – subaubia balsas per vidinę ryšio sistemą. Ičis, Blomkeris, O’Brajenas, Dibertas, Svišeris, Kobis, Svonas, Karpas ir Kreimeris parašiutininkų sąraše pirmieji. Visą vakarą jie daugiausia slampinėjo prie operacijų planavimo pulto savo bazėje Fort Veinraite pokštaudami ir erzindami vienas kitą, nekantriai laukdami savo eilės iššokti iš lėktuvo į kovą su atokioje vietovėje siaučiančiu miško gaisru.

Dabar jie turi lygiai dvi minutes pasičiupti ekipuotę ir atsidurti lėktuve. Procedūra seniai nuzulinta: rankos vikriai laksto aplink kūną tvirtindamos antkelius ir antblauzdžius, traukdamos kombinezonų užtrauktukus ir sagstydamos sunkius nailoninius diržus. Kombinezonuose jau sukomplektuota visa reikiama įranga: vienos klešnės kišenėje guli saulės baterija ir apsiaustas nuo lietaus, kitoje – energiniai batonėliai ir 45 m virvė, taip pat nusileidimo prietaisas tam atvejui, jei pataikytų į medį. Ant sėdynės kabančiame krepšyje supakuota palapinė ir maišas parašiutui.

Juos apsupa kiti ugniagesiai. Jie padeda prisisegti pagrindinius ir atsarginius parašiutus. Paskui vyrai čiumpa parašiutininkų šalmus su grotuota kauke, kuri saugo veidą leidžiantis per šakas, ir asmeninius ekipuotės krepšius, kuriuose yra po litrą vandens, porą odinių pirštinių, šalmas, signalinė raketa priešpriešiniams gaisrams sukelti, peilis, kompasas, radijo siųstuvas- imtuvas ir specialus aliumininis maišas, kurį blogiausiu atveju galima panaudoti kaip priedangą nuo ugnies.

Prabėgus dviem minutėms nuo sirenos jie jau krypuoja pakilimo taku nešdami po beveik 50 kg įrangos ir atsargų. Atrodo nerangiai apsikrovę, bet iš tiesų kiekvienas tempia kruopščiai atrinktą ir laiko patikrintą būtiniausių daiktų komplektą, kurio ugniagesiui-parašiutininkui reikia norint sėkmingai užgesinti gaisrą ir išlikti gyvam atokiausiuose ir atšiauriausiuose miškuose.

Plačiau skaitykite gegužės mėnesio numeryje.

 

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums gali patikti

Uncategorized

Kelionė aplink Baltiją

„Ar aplankėte Graikiją, kai keliavote po Baltijos šalis?“ – pasidomėjo maloni jauna pakeleivė. Mes sėdėjome ekspreso Berlynas–Paryžius kupė, aš pasakojau
Uncategorized

Retas laimikis

Jie nedažnai pastebimi. O nufotografuojami dar rečiau. Braido ruožuočiai šaudo po Ramiojo vandenyno seklumas ir ryja žuvis. Vanduo netoli Kalifornijos
0

Krepšelis

    Prekė Kaina Kiekis Viso
Išvalyti krepšelį

Your cart is empty