Uncategorized

Užtvindant istoriją

Chasankeifas (Hasankeyf) – Tigro upės skalaujamas, plokščiakalnį išraižęs 12 tūkst. metų senumo kaimas.

Viskas atrodo lyg stebuklinėse pasakose. Virš miesto kyla neolito pirmeivių išgremžti urvai ir Bizantijos laikus menančios tvirtovės griuvėsiai. Gyvenvietėje randama Romos imperijos pėdsakų. Tai reikšmingas islamiškos viduramžių architektūros kraštovaizdis, dėl tilto per Tigro upę tapęs svarbiu Šilko kelio tašku. Galbūt keliaudamas į Kiniją čia persikėlė Markas Polas.

Chasankeifas – judrus Turkijos pietryčiuose esantis miestas su prekyvietėmis, sodais, mečetėmis ir kavinėmis. Šiame mieste plevena nenuginčijama istorinio tęstinumo ir išlikimo nuojauta.

Tačiau 2006 m. Turkijos vyriausybė ant Tigro upės oficialiai pradėjo statyti didžiulę užtvanką, kuri paskandins apytiksliai 80 % Chasankeifo ploto, o 3000 gyventojų, kaip ir daugelis kitų, bus iškelti. Iliso (Ilısu) užtvanka beveik baigta, todėl kitąmet bet kuriuo metu gali prasidėti užtvenkimo darbai.

Kam šaliai sunaikinti vieną nuostabiausių vietų? Anot valdžios atstovų – kad moderniomis priemonėmis pagerintų vietinių gyvenimo kokybę. Be to, šis grandiozinis projektas naudingas Turkijai, kur nėra naftos ar dujų, bet apstu vandens.

Plačiau skaitykite lapkričio mėnesio numeryje.

 

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums gali patikti

Uncategorized

Kelionė aplink Baltiją

„Ar aplankėte Graikiją, kai keliavote po Baltijos šalis?“ – pasidomėjo maloni jauna pakeleivė. Mes sėdėjome ekspreso Berlynas–Paryžius kupė, aš pasakojau
Uncategorized

Retas laimikis

Jie nedažnai pastebimi. O nufotografuojami dar rečiau. Braido ruožuočiai šaudo po Ramiojo vandenyno seklumas ir ryja žuvis. Vanduo netoli Kalifornijos
0

Krepšelis

    Prekė Kaina Kiekis Viso
Išvalyti krepšelį

Your cart is empty