Uncategorized

Kam seksis geriausiai?

Klimatas keičiasi nuolat. Šis reiškinys neatsiejamas nuo gamtos. Tačiau dabartinė Žemės klimato kaita tokia smarki, kad dėl jos mainosi sausuma ir vandenynai, o poveikį junta visos gyvybės formos.

„Visada bus mažuma, gebanti suklestėti santykinai netikėtai susiklosčius naujoms sąlygoms, – sako Džordžo Meisono universiteto gamtosaugos biologas ir Nacionalinės geografijos draugijos bendradarbis Tomas Lavdžojus. – Bet didžioji dauguma labai nukentės.”

Dėl šiltnamio efektą sukeliančių dujų pakilusi temperatūra tėra šio kelio pradžia. Vėliau prasideda ekstremalūs orai (tarp jų ilgalaikė sausra), pasislenka poravimosi ir migracijos laikotarpiai, pasikeičia prieiga prie maisto atsargų, atsiranda naujų ligų, sparčiai tirpsta ledynai, kyla jūros lygis. Kiekvienas pokytis savo ruožtu sukelia daug kitų permainų: jų padariniai ilgai juntami ir plačiai paplinta.

Kai kam pokyčiai gali duoti naudos: ilgesnis ir sotesnis pavasaris, patogi niša, kurioje galima tarpti, galimybė atsisakyti įtemptos migracijos. Tačiau daugėjant veiksnių ir klimatui toliau šylant, nugalėtojai gali pasiekti naujas ribas ir prarasti pranašumą.

Plačiau apie tai skaitykite žurnalo „National Geographic Lietuva” lapkričio mėnesio numeryje.

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums gali patikti

Uncategorized

Kelionė aplink Baltiją

„Ar aplankėte Graikiją, kai keliavote po Baltijos šalis?“ – pasidomėjo maloni jauna pakeleivė. Mes sėdėjome ekspreso Berlynas–Paryžius kupė, aš pasakojau
Uncategorized

Retas laimikis

Jie nedažnai pastebimi. O nufotografuojami dar rečiau. Braido ruožuočiai šaudo po Ramiojo vandenyno seklumas ir ryja žuvis. Vanduo netoli Kalifornijos
0

Krepšelis

    Prekė Kaina Kiekis Viso
Išvalyti krepšelį

Your cart is empty