Uncategorized

Pirmasis žvilgsnis į kosmosą

Anksčiau būdavo sakoma, kad kosmologai – Visatą tiriantys mokslininkai – „dažnai klysta, bet niekada neabejoja”. Šiais laikais klystama rečiau, bet dvejonės pasiekė Visatos mastelį.

Dešimtmečius naudojęsi vis naujesniais ir galingesniais teleskopais, šviesos jutikliais ir kompiuteriais kosmologai gali gana tvirtai teigti, kad Visata atsirado prieš 13 milijardų 820 milijonų metų. Tikėtina, kad pačioje pradžioje ji tebuvo už atomą mažesnis burbuliukas. Pagaliau mokslininkams pavyko tiksliau nei vienos dešimtosios procento tikslumu išmatuoti foninę spinduliuotę – šviesą, išspinduliuotą tada, kai Visata buvo vos 378 tūkst. metų amžiaus.

Tačiau taip pat padaryta išvada, kad visos danguje matomos žvaigždės ir galaktikos sudaro 5 proc. stebimos Visatos masės. Nematomoji dalis susideda iš 27 proc. tamsiosios medžiagos ir 68 proc. tamsiosios energijos. Abu šie sandai tebėra paslaptis.

Plačiau apie tai skaitykite žurnalo „National Geographic Lietuva” sausio mėnesio numeryje.


 

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums gali patikti

Uncategorized

Kelionė aplink Baltiją

„Ar aplankėte Graikiją, kai keliavote po Baltijos šalis?“ – pasidomėjo maloni jauna pakeleivė. Mes sėdėjome ekspreso Berlynas–Paryžius kupė, aš pasakojau
Uncategorized

Retas laimikis

Jie nedažnai pastebimi. O nufotografuojami dar rečiau. Braido ruožuočiai šaudo po Ramiojo vandenyno seklumas ir ryja žuvis. Vanduo netoli Kalifornijos
0

Krepšelis

    Prekė Kaina Kiekis Viso
Išvalyti krepšelį

Your cart is empty