Uncategorized

Sekvojos: medžiai milžinai

Tai aukščiausi Žemėje augantys medžiai. Iš jų galima gaminti medieną, jie gali aprūpinti žmones darbu, valyti vandenį ir teikti prieglobstį nesuskaičiuojamai daugybei miško gyvūnų – jeigu tik mes jiems leisime tai daryti.

Žieduota šiaurinė dėmėtoji pelėda jauname sekvojų miške neria link gamtininkų jauko.

Eidamas per tankiai sekvojomis, šluotiniais raipstais (Cytisus scoparius) ir raugmedžiais (Toxicodendron diversilobum) apaugusią kirtavietę kalvos šlaite Kalifornijoje, Maikas Fėjus (Mike Fay) nepataikė pastatyti kojos, slystelėjo ir pajuto, kad dešinę pėdą tarsi kas būtų pervėręs durklu. 52 metų Fėjui tokios traumos įprastos – jis, apsiavęs vien sandalais, neišvaikščiotais miškais pėsčiomis yra nukeliavęs šimtus kilometrų. Tačiau rakštis, kuri dabar įsmigo jam į koją, buvo visų rakščių motina. Atsimušusi į kaulą, ji nuslydo į šoną, įsmigo į sausgyslę ir niekaip „nesutiko” iš ten išlįsti. Pagaliau Fėjaus bendrakeleivė Lindsė Holm (Lindsey Holm) ją suspaudė replytėmis, kelis kartus truktelėjo ir ištraukė.

„Tada suklykiau taip, kad negyvėlis būtų prisikėlęs, – pasakoja Fėjus. – Tai vienas skausmingiausių mano gyvenimo potyrių.” Tuos žodžius pasakė žmogus, kuriam kadaise šešiolika kartų iltimis dūrė dramblys! Gamtininkas susitvarstė žaizdą, užsimetė ant nugaros kuprinę ir tęsė jau tris mėnesius trunkančią kelionę. Maikas Fėjus, Laukinės gamtos apsaugos draugijos (Wildlife Conservation Society) biologas ir Nacionalinės geografijos draugijos (National Geographic Society) tyrėjas rezidentas tris dešimtmečius padėjo gelbėti Afrikos miškus, o dabar jo aistra – sekvojos. Šie Amerikos simboliu tapę medžiai Fėjų ėmė dominti prieš kelerius metus, kai jis baigė Megatransect ekspediciją – kaip Livingstonas (Livingstone) tyrė didžiausius žmogaus veiklos dar nepaliestus Afrikos džiunglių plotus. Vieną dieną jis važiavo vandenyno pakrante Kalifornijos šiaurėje ir staiga pasijuto žiūrįs į kirtavietes ir ataugančius išstypusius medžius. O kitą kartą viename valstybiniame parke jo dėmesį prikaustė 1,8 m skersmens senos sekvojos rąstgalys. Šalia vyšninės spalvos rąstgalio vidurio buvo pritvirtinta lentelė su užrašu: „1492 Columbus.”

 Sekvojos

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums gali patikti

Uncategorized

Kelionė aplink Baltiją

„Ar aplankėte Graikiją, kai keliavote po Baltijos šalis?“ – pasidomėjo maloni jauna pakeleivė. Mes sėdėjome ekspreso Berlynas–Paryžius kupė, aš pasakojau
Uncategorized

Retas laimikis

Jie nedažnai pastebimi. O nufotografuojami dar rečiau. Braido ruožuočiai šaudo po Ramiojo vandenyno seklumas ir ryja žuvis. Vanduo netoli Kalifornijos
0

Krepšelis

    Prekė Kaina Kiekis Viso
Išvalyti krepšelį

Your cart is empty