Uncategorized

Paskutiniai Antrojo pasaulinio karo balsai

Prieš 75 metus didžiausio masto, pragaištingiausias ir visų daugiausia gyvybių nusinešęs konfliktas priartėjo prie pabaigos. Antrasis pasaulinis karas pateisino savo pavadinimą: tai buvo išties globalus konfliktas, kuriame Sąjungininkų valstybės (JAV, Sovietų Sąjunga, Didžioji Britanija, Kinija ir mažesnės sąjungininkės) surėmė ginklus su Vokietija, Japonija, Italija ir dar keliomis Ašies valstybėmis.

Prasidėjus didžiausiai žmonijos istorijoje karinei mobilizacijai ginkluotose pajėgose tarnavo maždaug 70 mln. vyrų ir moterų. Tačiau labiausiai nukentėjo civiliai. Iš maždaug 66 mln. žuvusiųjų, kone 70 % (apie 45 mln.) buvo civiliai, tarp jų 6 mln. žydų, nužudytų per Holokaustą. Dar kelios dešimtys milijonų neteko namų ir tėviškių. Daugelis jų dar ilgus metus gyveno perkeltųjų asmenų stovyklose.

Šis karas pribloškė ne tik mastu, bet ir padariniais. Jis suformavo pasaulį, kuriame gyvename daugiau kaip septynis dešimtmečius: prasidėjo branduolinis amžius, buvo įsteigta Izraelio valstybė, o JAV ir Sovietų Sąjunga stojo į pasaulinę dvikovą dėl pranašumo. Taip pat susiformavo tarptautinės organizacijos, kaip antai Jungtinės Tautos ir NATO, kuriomis siekiama ateityje išvengti tokių katastrofų.

Vis dėlto laikui bėgant visuomenės žinios apie šį karą ir jo beveik nesuvokiamus padarinius išbluko lyg senos nuotraukos atspalviai. Drauge mažėja ir vis dar gyvų šio konflikto liudininkų. JAV valdžios statistikos duomenimis, 2019 m. gyveno mažiau nei 400 tūkst. iš 16 mln. (2,5 %) kare tarnavusių amerikiečių.

Kadangi kai kurie iš šių paskutinių išlikėlių nori pasidalyti savo pasakojimais, turime neįkainojamą dovaną – progą jų akimis vėl atidžiai pažvelgti į Antrąjį pasaulinį karą. Iki to globalaus konflikto neturėdami prieigos prie interneto ar kitų šiuolaikinių ryšio priemonių, daugelis šių vyrų ir moterų ne itin įsivaizdavo, kaip atrodo pasaulis už jų bendruomenių ribų. Iš pažįstamos aplinkos išrautus žmones užgriuvo pribloškianti naujų įspūdžių lavina ir daugybė iki tol nė neįsivaizduotų išbandymų. Daugelį jų šie iššūkiai įkvėpė.

Plačiau skaitykite birželio numeryje.

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums gali patikti

Uncategorized

Kelionė aplink Baltiją

„Ar aplankėte Graikiją, kai keliavote po Baltijos šalis?“ – pasidomėjo maloni jauna pakeleivė. Mes sėdėjome ekspreso Berlynas–Paryžius kupė, aš pasakojau
Uncategorized

Retas laimikis

Jie nedažnai pastebimi. O nufotografuojami dar rečiau. Braido ruožuočiai šaudo po Ramiojo vandenyno seklumas ir ryja žuvis. Vanduo netoli Kalifornijos
0

Krepšelis

    Prekė Kaina Kiekis Viso
Išvalyti krepšelį

Your cart is empty