Uncategorized

Pamatyti šviesą

„Jei paklausite žmonių, kam reikalingos gyvūnams akys, jie patikins, kad tam pačiam, kaip ir mums. Bet tai visiška netiesa.”

Savo laboratorijoje Švedijos Lundo universitete Danas Erikas Nilsonas susimąstęs stebi kubomedūzos akis. Dvi žydros D. Nilsono akys žvelgia priešais. Kubomedūzos akys visai kitokios: ji gali pasigirti 24 tamsiai rudomis akimis, sugrupuotomis į keturis ropalijomis vadinamus kuokštelius. Savo kabinete D. Nilsonas man parodo vienos iš ropalijų modelį, primenantį ataugomis apaugusį golfo kamuoliuką. Lanksti kojelė jungia ją su medūzos kūnu.

„Kai pirmąkart jas pamačiau, negalėjau patikėti savo akimis, – sako D. Nilsonas. – Jos tokios keistos.”

Keturios iš šešių kiekvienoje ropalijoje esančių akių yra paprastos šviesą juntančios duobelės ir plyšeliai. Bet kitos dvi yra stebėtinai sudėtingos; jos, kaip ir paties D. Nilsono akys, turi šviesą fokusuojančius lęšiukus ir mato tik šiek tiek blankesnius vaizdus.

Plačiau apie tai, kam gyvūnams reikalingos akys ir kaip jie jomis mato, skaitykite vasario mėnesio numeryje.

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums gali patikti

Uncategorized

Kelionė aplink Baltiją

„Ar aplankėte Graikiją, kai keliavote po Baltijos šalis?“ – pasidomėjo maloni jauna pakeleivė. Mes sėdėjome ekspreso Berlynas–Paryžius kupė, aš pasakojau
Uncategorized

Retas laimikis

Jie nedažnai pastebimi. O nufotografuojami dar rečiau. Braido ruožuočiai šaudo po Ramiojo vandenyno seklumas ir ryja žuvis. Vanduo netoli Kalifornijos
0

Krepšelis

    Prekė Kaina Kiekis Viso
Išvalyti krepšelį

Your cart is empty