Uncategorized

Mekongo turtai ar mirtis?

Pumi Buntomas gyvena šiaurinėje Tailando dalyje, bet per televizorių klausosi Kinijos orų prognozės. Pietryčių Kinijoje siaučiant audrai, aukštupio link esančios kinų užtvankos išleistų daug vandens, ir labai gali būti, kad jo kaimelis būtų užlietas. Kinų vyriausybė turėtų perspėti pasroviui esančias valstybes, bet P. Buntomo patirtis rodo, kad gyventojai įspėjami per vėlai arba apskritai nesulaukia įspėjimų.

„Prieš tai, kai iškilo užtvankos, upę palaipsniui patvindavo ir nuslūgdavo priklausomai nuo metų laikų, – pasakoja jis. – Dabar tai įvyksta staiga ir nenuspėjamai. Vienintelė išeitis – sekti audras.”

P. Buntomas yra Banpakingo galva. Tai iš betoninių blokelių pastatytų namukų ir neasfaltuotų gatvelių gyvenvietė, besidriekianti nuo stataus vakarinio Mekongo kranto iki tykios tvarkingos budistų šventyklos. Prieš 20 metų P. Buntomas, kaip ir daugelis kaimynų, pragyvendavo žvejodamas. Bet aukštyn upe Kinijai pastačius vieną, paskui antrą, o galiausiai visas septynias užtvankas, keliems šimtams Banpakingo gyventojų beliko stebėti, kaip upė ima keistis. Netikėti vandens lygio svyravimai trikdo žuvų migraciją ir nerštą. Kaimelis apsaugojo vietines nerštavietes, bet žuvų ėmė trūkti.

Plačiau apie tai skaitykite žurnalo „National Geographic Lietuva“ gegužės mėnesio numeryje.


Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums gali patikti

Uncategorized

Kelionė aplink Baltiją

„Ar aplankėte Graikiją, kai keliavote po Baltijos šalis?“ – pasidomėjo maloni jauna pakeleivė. Mes sėdėjome ekspreso Berlynas–Paryžius kupė, aš pasakojau
Uncategorized

Retas laimikis

Jie nedažnai pastebimi. O nufotografuojami dar rečiau. Braido ruožuočiai šaudo po Ramiojo vandenyno seklumas ir ryja žuvis. Vanduo netoli Kalifornijos
0

Krepšelis

    Prekė Kaina Kiekis Viso
Išvalyti krepšelį

Your cart is empty