Uncategorized

Nematomas karas smegenyse

Dažniausi sužeidimai Irako ir Afganistano karinėse kampanijose – sprogimo bangų sukeltos smegenų traumos. Dėl jų kenčia šimtai tūkstančių JAV karių. Šios, regis, nematomos žaizdos palieka gilius randus kario smegenyse ir psichikoje.

Tvirtai užspaudusi ausis drauge su sprogmenų specialistų komanda laukiau apsauginiame bunkeryje. Ant iš faneros sukalto vieno kambario namo su plieninėmis priešgaisrinėmis durimis sienos iš lauko pusės buvo pritvirtintas sprogmuo Nr. 52 su 6 m ilgio geltonai ir žaliai dryžuotu sprogdiklio laidu. Atbuline tvarka suskaičiavus nuo penkių pasigirdo duslus bumbtelėjimas ir krūtinėje pajutau prislopintą smūgį. Šis smūgis yra skiriamasis sprogimo požymis. „Jį pajunti visada, – pasakoja man vienas iš sprogdintojų. – Net už šimtų ar net tūkstančių metrų nuo sprogimo vietos.

Šio smūgio paslaptys mane ir atvedė į Antrojo pasaulinio karo laikų sprogmenų poligoną maždaug už 65 km į pietryčius nuo Denverio. Anuomet čia būdavo bandomi pusės tonos sviediniai, o dabar tiriami valdomieji sprogmenys, kuriuos kariai naudoja skylėms sienose ir duryse kovos veiksmų zonoje pramušti. Tai įprasta praktika šiuolaikinėje karyboje. Galutinis šių bandymų tikslas – išsiaiškinti, kaip sprogimo bangos smūgis veikia žmogaus smegenis.

Plačiau apie tai skaitykite žurnalo „National Geographic Lietuva” vasario mėnesio numeryje.

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums gali patikti

Uncategorized

Kelionė aplink Baltiją

„Ar aplankėte Graikiją, kai keliavote po Baltijos šalis?“ – pasidomėjo maloni jauna pakeleivė. Mes sėdėjome ekspreso Berlynas–Paryžius kupė, aš pasakojau
Uncategorized

Retas laimikis

Jie nedažnai pastebimi. O nufotografuojami dar rečiau. Braido ruožuočiai šaudo po Ramiojo vandenyno seklumas ir ryja žuvis. Vanduo netoli Kalifornijos
0

Krepšelis

    Prekė Kaina Kiekis Viso
Išvalyti krepšelį

Your cart is empty