Uncategorized

Inkų galybė

                Peru, tolimoje Takilio (Taquile) saloje, plytinčioje didžiulio Titikakos (Titicaca) ežero viduryje, tūkstančiai aikštėje stovinčių žmonių nuščiuvę klausosi katalikų kunigo maldos. Iš dalies kilę iš inkų kolonistų, kurie čia atsikraustė daugiau kaip prieš 500 m., Takilio gyventojai laikosi senųjų papročių. Audžia ryškiaspalvius audinius, šneka senąja kečujų kalba ir puoselėja tradicinę žemdirbystę. O per šventes susirinkę į aikštę šoka skambant medinių dūdelių ir būgnų muzikai.
                  Giedrą vasaros popietę iš šalies stebiu, kaip jie švenčia Santjago, arba šv. Jokūbo, dieną. Inkų
laikais šios iškilmės vadinosi Iljapos (Illapa), inkų šviesos dievo, švente. Baigiantis maldoms, keturi vyrai juodais drabužiais pakelia paprastus medinius neštuvus su dažyta Santjago statula. Maža procesija neša šventąjį paskui kunigą per aikštę, kad matytų visi į iškilmes susirinkę žmonės, – kadaise inkai taip nešiodavo garbinamų valdovų mumijas.
                  Inkų valdovų vardai ilgus amžius po jų mirties byloja apie galią ir užmojus: Virakoča Inka (Viracocha Inca; reiškia „Visagalis dievas kūrėjas“), Huaskaras Inka (Huascar Inca; „Auksinės grandinės valdovas“) ir Pačakutis Inka Jupankis (Pachacutec Inca Yupanqui; „Keičiantis pasaulį“). Ir iš tiesų jie pakeitė pasaulį. XIII a. Peru Kusko slėnyje (Cusco Valley) staiga iškilusi inkų dinastija vilionėmis, dovanomis ir karine galia pavergė savo varžovus ir sukūrė didžiausią ikikolumbinio laikotarpio Naujojo Pasaulio imperiją.
                  Mokslininkai ilgą laiką nedaug težinojo apie inkų valdovų gyvenimą, tik keletą pagražintų istorijų, kurias inkų didžiūnai papasakojo atvykusiems ispanų konkistadorams. Inkai nesukūrė rašto sistemos, kokią turėjo majai, neišliko nė inkų tapytų valdovų portretų. Kusko, inkų imperijos sostinės, valdovų karališkuosius rūmus greitai užėmė užkariautojai ispanai, ir ant jų griuvėsių pasistatė savo miestą, palaidodami inkų praeitį. O daug vėlesniais laikais – XX a. devintojo dešimtmečio pradžioje – Peru Anduose (Andes) kilo neramumai, ir daugiau kaip dešimtmetį inkų kultūros lopšį ryžosi tyrinėti tik vienas kitas archeologas.

 

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums gali patikti

Uncategorized

Kelionė aplink Baltiją

„Ar aplankėte Graikiją, kai keliavote po Baltijos šalis?“ – pasidomėjo maloni jauna pakeleivė. Mes sėdėjome ekspreso Berlynas–Paryžius kupė, aš pasakojau
Uncategorized

Retas laimikis

Jie nedažnai pastebimi. O nufotografuojami dar rečiau. Braido ruožuočiai šaudo po Ramiojo vandenyno seklumas ir ryja žuvis. Vanduo netoli Kalifornijos
0

Krepšelis

    Prekė Kaina Kiekis Viso
Išvalyti krepšelį

Your cart is empty