Uncategorized

DIDŽIOSIOS MIGRACIJOS

           Migracija – kur kas didingesnis ir daug sudėtingesnis reiškinys nei paprastas gyvūnų judėjimas. Tai kolektyvinė kelionė, kurios pabaigoje laukia pelnytas atpildas. Ji nejučia perša mintį apie išankstinį žinojimą ir atkaklų ryžtingumą, užkoduotą paveldėtuose instinktuose. Bandydamas suprasti esmę, biologas Hju Dinglas (Hugh Dingle) nustatė penkias ypatybes, kurios įvairiu mastu ir skirtingais deriniais tinka visoms migracijoms. Tai ilgai trunkantis judėjimas, kurio metu gyvūnai nukeliauja už įprastinių buveinių ribų; paprastai migracijos būna tiesinio pobūdžio, o ne einančios vingiais; jos susijusios su tam tikra pasiruošimo (tokia kaip godus maitinimasis) ir atvykimo elgsena; reikalauja ypatingų energijos sąnaudų. Ir dar vienas dalykas: migruojantys gyvūnai gali aistringai sutelkti dėmesį į didesnį tikslą, neleidžiantį jiems pasiduoti pagundoms, ir įveikti iššūkius, kurie kitus gyvūnus priverstų pasukti šalin.

            Poliarinė žuvėdra, skrisdama iš Ugnies Žemės (Tierra del Fuego) į Aliaską (Alaska), nesusigundys gražia, gardžiai kvepiančia silke, kurią Monterėjaus įlankoje (Monterey Bay) iš savo valties jai numes paukščių stebėtojas. Vietiniai kirai godžiai ners žemyn ir stvers tuos gardžiuskąsnelius, o žuvėdra nieko nepaisydama skris toliau savo keliu. Kodėl? „Migruojantys gyvūnai nereaguoja į pojūtinius dirgiklius, kurie kitomis aplinkybėmis lengvai sužadintų atsaką“, – lakoniškai šį reiškinį apibūdina H. Dinglas. Paprasčiau tariant: šie gyvūnai keliauja galvotrūkčiais, turėdami vienintelį ketinimą – nusigauti ten, todėl poliarinė žuvėdra nekreipia dėmesio į pagundas, nes tuokart ją gena instinktas, verčiantis mus, žmones, gėrėtis – svarbesnis tikslas.

            Poliarinė žuvėdra žino galėsianti pasisotinti, ilsėtis, poruotis vėliau. Šią akimirką visas jos dėmesys sutelktas į kelionę; vienintelis tikslas – nuskristi. Pasiekti kokią žvyruotą Arkties pakrantę, į kurią jau atskrido kitos poliarinės žuvėdros, – tai didysis evoliucijos padiktuotas siekis: rasti vietą, laiką ir tinkamas aplinkybes, kad galėtų sėkmingai išperėti ir užauginti jauniklius.

 

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums gali patikti

Uncategorized

Kelionė aplink Baltiją

„Ar aplankėte Graikiją, kai keliavote po Baltijos šalis?“ – pasidomėjo maloni jauna pakeleivė. Mes sėdėjome ekspreso Berlynas–Paryžius kupė, aš pasakojau
Uncategorized

Retas laimikis

Jie nedažnai pastebimi. O nufotografuojami dar rečiau. Braido ruožuočiai šaudo po Ramiojo vandenyno seklumas ir ryja žuvis. Vanduo netoli Kalifornijos
0

Krepšelis

    Prekė Kaina Kiekis Viso
Išvalyti krepšelį

Your cart is empty