Uncategorized

Floridinis naguotasis lamantinas

Lamantino jauniklis išdykaudamas vartosi greta mamos skaidriame šiltame vandenyje Blu Springo valstijos parke netoli Orindž Sičio (Orange City) Floridoje. Netoliese aikštelėje susibūrę turistai fotografuoja. Gamtosaugininkai su džiaugsmu stebi patelę Anę ir jos neseniai gimusį mažylį Naujį. Dar vos prieš kelis dešimtmečius šiose gėlavandenėse versmėse plaukiojo tik 14 lamantinų ir mokslininkai nerimavo, kad šie jūriniai žinduoliai gali dingti iš Floridos amžiams.

Prieš atvykstant europiečių naujakuriams, Floridos pakrantėse plaukiojo apie 10 000 lamantinų. Atvykėliai medžiojo šiuos lėtus gyvūnus dėl mėsos ir riebalų, naudojamų žibalinėms lempoms, kol jų liko vos keli šimtai. XX a. viduryje medžioklė sustabdyta, bet likusiems lamantinams iškilo naujų grėsmių. Kad įkvėptų oro, jie dažnai plaukiodavo netoli vandens paviršiaus – tiesiai po laivais. Ilgainiui Floridoje daugėjo žmonių ir laivų, todėl šių žinduolių gyvenimas darėsi vis pavojingesnis.

Žmonės sukėlė ir kitokių bėdų. Lamantinai, skirtingai nei ruoniai ir vėpliai, neturi storo riebalinio sluoksnio, kurį mokslininkai vadina varveliu, todėl negali ilgai išgyventi šaltesniame nei 20 °C vandenyje.

Plačiau skaityk gegužės mėnesio numeryje.

 

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums gali patikti

Uncategorized

Kelionė aplink Baltiją

„Ar aplankėte Graikiją, kai keliavote po Baltijos šalis?“ – pasidomėjo maloni jauna pakeleivė. Mes sėdėjome ekspreso Berlynas–Paryžius kupė, aš pasakojau
Uncategorized

Retas laimikis

Jie nedažnai pastebimi. O nufotografuojami dar rečiau. Braido ruožuočiai šaudo po Ramiojo vandenyno seklumas ir ryja žuvis. Vanduo netoli Kalifornijos
0

Krepšelis

    Prekė Kaina Kiekis Viso
Išvalyti krepšelį

Your cart is empty