Uncategorized

…ir kur toliau?

Šį mėnesį sukanka 50 metų, kai žmonės išsilaipino Mėnulyje. Tai buvo viena įspūdingiausių istorijos akimirkų. Ne tik dėl to, kad pirmasis mūsų apsilankymas kitame dangaus kūne tapo kone didžiausiu žmonijos moksliniu pasiekimu, bet ir dėl to, kad tuo baigėsi dviejų supervalstybių lenktynės. „The New York Times” pirmajame puslapyje išspausdino Arčibaldo Makleišo (Archibald MacLeish) eilėraštį, o „patikimiausiu amerikiečiu” pramintas žinių laidos vedėjas Volteris Kronkaitas (Walter Cronkite) pranešė, kad po 500 metų žmonės pripažins nusileidimą Mėnulyje „visų laikų svarbiausiu pasiekimu”.

Tačiau svarbiausia ne tai, kad lenktynės baigėsi, ir net ne tai, kad buvo pasiektas kadaise nė neįsivaizduotas tikslas.

Šis pasiekimas buvo tik pradžia. Juo prasidėjo nauja epocha su gerokai platesniais žmonijos vaizduotės horizontais ir visai kitokiomis vietomis, kurias galima tyrinėti ir gal net apgyventi. Tapome astronautais. Ši reikšminga pergalė padės mums įveikti savo „planetinį šovinizmą”, kaip jį pavadino garsus mokslininkas ir rašytojas Aizekas Azimovas (Isaac Asimov), tad netrukus tapsime tarpplanetine rūšimi. Tada nebegalėsime vadintis tik žemiečiais.

Būtent to visi tikėjosi jausdami begalinį džiaugsmą ir nuostabą 1969 m. liepos 20 d. „Apollo 11″ moduliui „Eagle” nusileidus Mėnulio paviršiuje. Net didžiausia kelionė prasideda nuo pirmo žingsnio. Mažo žingsnelio žmogui, bet didelio šuolio visai žmonijai.

Netrukus JAV Nacionalinės aviacijos ir kosmoso administracijos vadovas Tomas O. Peinas (Thomas O. Paine) jau taikėsi į Marsą. Tai buvo išsamus planas, aprašytas žurnale „National Geographic”. Išvykimas – 1983 m. spalio 3-ioji. Įgula – 12 žmonių dviejuose 75 m ilgio erdvėlaiviuose, varomuose branduolinėmis raketomis. Įskriejimas į Marso orbitą – 1984 m. birželio 9-oji. Aštuonios dienos tyrimų Marso paviršiuje. Sugrįžimas į Žemės orbitą – 1985 m. gegužės 25 d.

Faktas, kad pasiekėme Mėnulį, kažkaip kilstelėjo žmoniją ir įžiebė viltį, kad kada nors iš tiesų pasieksime atokesnes kosmoso erdves. „Kad ir kur keliavome, žmonės nesakė, kad pavyko amerikiečiams. Jie kalbėjo, kad pavyko mums visiems, – prisimena „Apollo 11″ vadovavimo modulio pilotas Maiklas Kolinsas (Michael Collins). – Pavyko mums, kaip žmonijai, žmonėms.”

Plačiau skaitykite liepos mėnesio numeryje.

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums gali patikti

Uncategorized

Kelionė aplink Baltiją

„Ar aplankėte Graikiją, kai keliavote po Baltijos šalis?“ – pasidomėjo maloni jauna pakeleivė. Mes sėdėjome ekspreso Berlynas–Paryžius kupė, aš pasakojau
Uncategorized

Retas laimikis

Jie nedažnai pastebimi. O nufotografuojami dar rečiau. Braido ruožuočiai šaudo po Ramiojo vandenyno seklumas ir ryja žuvis. Vanduo netoli Kalifornijos
0

Krepšelis

    Prekė Kaina Kiekis Viso
Išvalyti krepšelį

Your cart is empty