Uncategorized

Nedidelė šalis maitina pasaulį

Bulvių lauke prie Nyderlandų ir Belgijos sienos olandas ūkininkas Jakobas van den Bornas (Jacob van den Borne) sėdi didžiulės derliaus nuėmimo mašinos kabinoje priešais prietaisų skydelį, kuris nepadarytų gėdos net „Enterprise” erdvėlaiviui iš filmo „Žvaigždžių kelias”.

Iš savo darbo vietos 3 m virš žemės lygio stebėdamas du bepiločius prietaisus – per laukus riedantį savaeigį traktorių ir ore kabančią ketursraigtę skraidyklę, kurie siunčia išsamius rodmenis apie grunto cheminę sudėtį, drėgnumą, maistines medžiagas ir augalus, ūkininkas mato, kaip auga kiekviena bulvė. J. van den Borno derlius liudija, kad toks vadinamasis tikslusis ūkininkavimas itin veiksmingas. Visame pasaulyje iš vieno hektaro užauginama vidutiniškai maždaug 20 t bulvių. J. van den Borno laukuose derlius visada siekia daugiau kaip 47 t.

Toks gausus išdirbis atrodo dar įspūdingesnis pažvelgus į kitą balanso pusę – sąnaudas. Beveik prieš du dešimtmečius olandai paskelbė nacionalinį įsipareigojimą didinti žemės ūkio tvarumą šūkiu: „Dvigubai daugiau maisto su dvigubai mažesniais ištekliais.” Nuo 2000 m. J. van den Bornas ir daugelis kitų ūkininkų net 90 % sumažino svarbiausių pasėlių priklausomybę nuo vandens. Šiltnamiuose beveik visiškai nenaudojami cheminiai pesticidai, o palyginti su 2009 m., naminių paukščių ir gyvulių augintojai vartoja net 60 % mažiau antibiotikų.

Plačiau skaitykite rugsėjo mėnesio numeryje.

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums gali patikti

Uncategorized

Kelionė aplink Baltiją

„Ar aplankėte Graikiją, kai keliavote po Baltijos šalis?“ – pasidomėjo maloni jauna pakeleivė. Mes sėdėjome ekspreso Berlynas–Paryžius kupė, aš pasakojau
Uncategorized

Retas laimikis

Jie nedažnai pastebimi. O nufotografuojami dar rečiau. Braido ruožuočiai šaudo po Ramiojo vandenyno seklumas ir ryja žuvis. Vanduo netoli Kalifornijos
0

Krepšelis

    Prekė Kaina Kiekis Viso
Išvalyti krepšelį

Your cart is empty