Uncategorized

Gyjantys laukai

            ATSARGIAI BRAUKDAMAS ŽEMĘ PIRŠTAIS, Aki Ra atkrapšto tamsiai žalią miną, kuri buvo užkasta negrįstame, apžėlusiame augalija kelyje, 5 cm gylyje. Beveik litro talpos skardinės dydžio miną prieš kokius 15 metų šiame jaučių kinkinių kelyje Kambodžos šiaurės vakaruose užkasė raudonieji khmerai (Khmer Rouge). Tai tankiausiai minomis nusėtas regionas vienoje labiausiai užminuotų šalių pasaulyje.
            „Kinų gamybos 69 tipo „Šokanti Betė“, – sako A. Ra, nuo jo kvapo rasojant antveidžiui. Amerikiečiai „Šokančia Bete“ (Bouncing Betty) praminė iššokančiąją skeveldrinę sausumos miną. Pėdos slegiama mina išsviedžiama virš žemės paviršiaus ir sprogsta ore, pažirdama skeveldromis. Ji gali sužaloti kojas visam būriui.
             A. Ra išmano, kaip veikia „Šokanti Betė“ ir visų kitų rūšių minos. XX a. aštunto dešimtmečio viduryje jį, penkiametį vaiką, raudonieji khmerai atskyrė nuo tėvų ir su kitais našlaičiais nugabeno į džiungles. Tuo metu raudonųjų khmerų vadas Polas Potas (Pol Pot) šalyje sukėlė sumaištį: uždarė mokyklas, ligonines, gamyklas, bankus ir vienuolynus; žudė mokytojus ir verslininkus, milijonus miestų gyventojų suvarė į priverstinio darbo stovyklas ir ūkius. Mažos tokių vaikų kaip A. Ra rankelės buvo nepamainomos. Jis buvo išmokytas padėti minas, išimti priešo minų sprogdiklius ir jas išardyti, o trinitrotolueną panaudoti improvizuotųjų sprogdinimo užtaisų gamybai.
             Po kelerių metų Kambodžą užėmė Vietnamo pajėgos, o A. Ra buvo pašauktas į jų kariuomenę ir priverstas kovoti prieš buvusius savo grobėjus. Kai 1992 m. pagaliau įžengė Jungtinių Tautų taikos palaikymo pajėgos, A. Ra jau apie 15 metų buvo gyvenęs džiunglėse. Jis prisidėjo prie JT kaip išminuotojas. Po dvejų metų taikos palaikymo pajėgoms išėjus, didelė dalis derlingiausios dirbamosios žemės – daržai, ganyklos, ryžių laukai – tebebuvo užminuota. Ūkininkai, mėginę dirbti savo žemes, buvo suplėšyti į gabalus.
Pusantro dešimtmečio A. Ra nemokamai vykdė išminuotojo misiją vien su peiliu ir lazda – ne sprogdindavo sausumos minas, o išimdavo jų sprogdiklius – ir taip po kvadratinį metrą valė gimtąją žemę. Jo skaičiavimu, jis pašalino apie 50 000 sprogmenų: ardomųjų, prieštankinių, iššokančiųjų minų ir kitų sprogmenų.

Palikite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Jums gali patikti

Uncategorized

Kelionė aplink Baltiją

„Ar aplankėte Graikiją, kai keliavote po Baltijos šalis?“ – pasidomėjo maloni jauna pakeleivė. Mes sėdėjome ekspreso Berlynas–Paryžius kupė, aš pasakojau
Uncategorized

Retas laimikis

Jie nedažnai pastebimi. O nufotografuojami dar rečiau. Braido ruožuočiai šaudo po Ramiojo vandenyno seklumas ir ryja žuvis. Vanduo netoli Kalifornijos
0

Krepšelis

    Prekė Kaina Kiekis Viso
Išvalyti krepšelį

Your cart is empty